Meest voorkomende oorzaken voor ongelukken met de auto
Als je in een land woont met veel inwoners en veel autobezitters, is het eigenlijk niet meer dan logisch dat er ook veel auto-ongelukken gebeuren. Zo bleek in het najaar van 2019 dat het aantal ongelukken op snelwegen in de afgelopen vijf jaar was verdubbeld. De reden daarvan was vaak een te hoge snelheid of het feit dat een bestuurder was afgeleid (veelal als gevolg van het onveilig gebruiken van een smartphone in de auto). Maar ook binnen de bebouwde kom komen er regelmatig auto-ongelukken voor. Wat zijn nu de belangrijkste oorzaken van het krijgen van een ongeluk met de auto?
Smartphone in de auto
We hebben het net al even genoemd, maar het gebruik van een smartphone tijdens het rijden is nog altijd de belangrijkste reden van auto-ongelukken. Maar wist je dat er door handsfree bellen ook regelmatig ongelukken ontstaan? Als je aan het bellen bent, let je doorgaans toch net iets minder goed op. Misschien heb je het zelf ook wel eens gemerkt dat je een stuk met de auto gereden hebt terwijl je met iemand aan het bellen was en ineens verbaasd bent dat je al op een bepaald punt aanbeland bent.
Met andere dingen bezig zijn
Onoplettendheid uit zich in de auto ook vaak op andere manieren. Zo kan iemand bezig zijn met de audio-installatie. Of iets willen eten of drinken achter het stuur en geforceerd proberen te voorkomen om het niet te laten vallen.
Alcohol, drugs en medicijnen
Helaas is het gebruik van alcohol voordat mensen in de auto stappen ook nog altijd erg vaak de reden van een ongeluk. Rijden onder invloed heeft dan ook een negatief effect op iemands rijvaardigheid. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het gebruiken van drugs tijdens het autorijden. En zelfs het slikken van (door artsen voorgeschreven) medicijnen kunnen iemands rijvaardigheid nadelig beïnvloeden. Check bij het gebruik van medicijnen dan ook altijd de bijsluiter of je wel mag autorijden als je de medicatie ingenomen hebt.
Te snel of roekeloos rijden
Ook door te hard rijden ontstaan nog altijd veel ongelukken. Als je hard rijdt, duurt het langer voor je weer stilstaat als je plotseling moet remmen en heb je ook nog eens minder tijd om te reageren. Roekeloos rijgedrag en het met opzet verkeersregels negeren en agressief rijden, zorgen ook voor veel ongelukken en ergernissen in het verkeer.
Natuurlijk hoeft er niet altijd zo’n duidelijk aanwijsbare factor aanwezig te zijn bij het krijgen van een ongeluk. Soms kun je ook gewoon pech hebben. Maar of het nu wel of niet jouw schuld is, het is sowieso altijd belangrijk om een goede autoverzekering af te sluiten.