De meest efficiënte zwembadverwarming voor in de tuin
Zwembad in de tuin? Dan wil je in het voorjaar, wanneer het zonnetje steeds vaker doorkomt, zo snel mogelijk kunnen zwemmen in een aangename zwemtemperatuur. Daar heb je een zwembadverwarming voor nodig. De meest efficiënte manier om je zwembad te verwarmen is met behulp van een warmtepomp. Waarom? Dat behandelen we in dit artikel.
Mogelijkheden om een zwembad te verwarmen
Er zijn diverse soorten zwembadverwarming. De meest voorkomende, naast een warmtepomp, is met behulp van zonnepanelen of een elektrische verwarming. Ten opzichte van deze verwarmingstypes is de warmtepomp de beste optie. Dat gaan we even uitleggen.
Warmtepomp t.o.v. zonnepanelen
Zonnepanelen klinken in eerste instantie ideaal. Gratis energie, goed voor het milieu. Klopt deels, maar efficiënt is het niet. Zonnepanelen liggen namelijk op het dak. Dat betekent dat de zwembadpomp het zwembadwater naar het dak moet pompen. Dit brengt nogal wat weerstand met zich mee, waardoor de zwembadpomp hard moet werken. De energie die je bespaart met zonnepanelen, wordt op deze manier dubbel en dwars verbruikt door de zwembadpomp. Daarnaast schijnt de zon in Nederland nu eenmaal minder vaak dan in Frankrijk en Spanje. Het duurt hier dus echt wel wat langer, voordat de warmte goed overgebracht wordt.
Warmtepomp t.o.v. elektrische verwarming
Een elektrische verwarming is compact en makkelijk in te bouwen. Je kunt je zwembad er ook redelijk snel mee verwarmen. Echter zijn dat ook de enige voordelen. Ze kosten namelijk gigantisch veel energie. Je hebt, ongeachte welk verwarmingstype, per uur 1 kW warmte nodig om 4.000 liter zwembadwater te verwarmen en warm te houden. Een elektrische verwarming haalt 1 kW warmte uit 1 kW energie, wat uitkomt op ongeveer €0,22 per uur voor 4.000 liter water. Bij een warmtepomp ligt dat stukken voordeliger.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp zet buitenlucht om in warmte. Deze methode is energiezuinig én efficiënt. Je plaatst de warmtepomp naast de technische ruimte. De zwembadpomp hoeft geen lange afstanden en hoogteverschillen te overbruggen, waardoor hier al nauwelijks extra energiekosten mee gemoeid zijn. De scheikundige reactie die plaatsvindt in de warmtepomp zorgt ervoor dat deze verwarmingsmethode 5 tot wel 12 kW warmte uit 1 kW energie kan halen. Een warmtepomp is dus wel 5 tot 12 keer energiezuiniger en efficiënter dan een elektrische verwarming.
Een warmtepomp werkt het beste vanaf een buitentemperatuur van 15°C. Precies die buitentemperatuur waarbij het begint te kriebelen de eerste duik van het jaar in je zwembad te maken.