Klopboormachine: dit is het verschil met een normale boormachine


Heb jij twee linkerhanden? Dan is het wellicht niet voor jou direct heel duidelijk wat het verschil is tussen een klopboormachine én een normale boormachine. Want geloof ons maar direct, er is een verschil. En dat verschil is vrij cruciaal voor het eindresultaat van jouw bouwproject. Dus wil je antwoord op de vraag: wanneer gebruik ik een klopboormachine? En wanneer niet? Lees dan zeker even mee!

Laten we direct met de deur in huis vallen. Een klopboormachine klopt en een normale boormachine schroeft. Hierdoor is de klopfunctie sterker dan de normale boormachine. Wil je dus een gat maken in een hardere steensoort? Dan ga je dat met een boormachine niet redden. Dat komt dus omdat de kracht van de machine niet sterk genoeg is om uiteindelijk een gat te maken in zulk hard materiaal.

Kloppen of schroeven

Een boormachine of boorhamer kan jou daar wél bij helpen. Dat heeft namelijk een sterkere accu en een andere manier van werken. Hij slaat als het ware steeds een beetje steen weg, waardoor je zelfs in de hardste materialen een gat kan maken. De kracht van een klopboormachine wordt uitgedrukt in joules. Dus hoe krachtiger de machine, hoe groter de gaten worden die je ermee kunt maken. Hierdoor kun je zien wat voor een machine je in huis haalt.

Dus om antwoord te geven op de vraag: wanneer gebruik je een klopboormachine? Alleen op de momenten dat je door een hardere steensoort moet boren. Kun je schroeven met een klopboormachine doen? Nee. Maar boormachine wel. Hout, metaal, gips en zacht steen? Voor beide machines geldt dan een volmondige ‘ja’. Boren in het beton? Voor beide geldt het antwoord nee. En wil je iets breken of beitelen? Dan moet je überhaupt een andere machine hebben. Beide apparaten kunnen dit ook niet.

Hout, metaal of steen

Is dat het dan? Nee er zijn nog meer verschillen. Zo heeft een klopboormachine vaak een snelspanboorkop, dit is de meest gangbare boorkop. Hier kun je de speciale boren in plaatsen. Denk aan hout-, metaal- en steenboren. Een boormachine kun je meer zien als een alleskunner, omdat je in heel veel materialen, die je in en rond het huis tegenkomt, kunt boren.