Linnen gordijnen, waar moet je rekening mee houden?


Veel mensen associëren linnen met kreuken. En eigenlijk is dat zonde, want linnen gordijnen hebben zoveel te bieden! Ben je op zoek naar nieuwe raambekleding, dan is het zeker het overwegen waard om voor linnen te kiezen. Maar waar moet je rekening mee houden?

Kleuren

Linnen is een natuurlijke stof, het wordt gemaakt van vlas. De natuurlijke kleur van linnen is ecru, dit betekent in het Frans ‘puur’ of ‘ongebleekt’. Maar voor kleding en gordijnen wordt linnen vaak geverfd of gebleekt om zo de gewenste kleur te krijgen.

Linnen laat zich vrij gemakkelijk in elke gewenste kleur verven, dus ook donker zoals zwart. In het interieur zien we de kleur zwart steeds meer terug. Dit begon met de industriële stijl maar ook in andere stijlen zijn zwarte deuren of andere accenten, zoals gordijnen, een ware eyecatcher.

Maar, verkleuren zwarte linnen gordijnen dan niet? Of een andere kleur? Jazeker, eigenlijk zoals alles onder invloed van elementen als (zon)licht verkleurt. Het voordeel van linnen is dat het verkleuren redelijk langzaam gaan én dat het op een mooie, natuurlijke manier gebeurt. Dit is overigens wel afhankelijk van de manier van kleuren en bewerken. Maar hierdoor heb je lang plezier van linnen gordijnen.

Robuust

Linnen gordijnen zijn robuust en kunnen tegen een stootje. Dat is in veel huishoudens, vooral met kinderen en/of huisdieren, een grote pré. Ook de uitstraling is dankzij de wat ruwere stof, lekker stoer. Dit past dan ook weer in veel interieurtrends van dit moment.

Soorten gordijnen

Linnen laat zich prima verwerken tot allerlei soorten gordijnen en raambekleding. Zo kun je overgordijnen in linnen laten uitvoeren, maar ook vouwgordijnen en een duo rolgordijn. Het voordeel van linnen is dat het licht op een mooie manier doorlaat, zodat het er altijd gezellig en natuurlijk uitziet. Met bijvoorbeeld duo rolgordijnen kun je nog eens extra spelen met lichtinval en privacy, wat versterkt wordt door de linnen stof.

O, en om even terug te komen op dat kreuken: een interieurtrend is ook dat het allemaal niet perfect en netjes hoeft te zijn. Linnen past perfect in de vintage trend bijvoorbeeld. Bovendien, doordat gordijnen hangen, zorgt het gewicht ervoor dat de ergste kreukels wel wegtrekken. Dus, durf jij het aan om voor stoere, linnen gordijnen te kiezen?