Kunststof kozijnen kopen: 3 tips!


Kunststof kozijnen worden steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun houten kozijnen te vervangen voor een kunststof variant. Zo bespaar je in onderhoud en beschik je ook nog eens over de andere voordelen van kunststof. Ook op het gebied van uitstraling hoeft niet meer ingeleverd te worden. Zo worden er tegenwoordig ook heel veel houtimitaties geproduceerd. Dit zijn kunststof kozijnen met houtlook. Zo geniet je van die echte authentieke uitstraling van houten kozijnen en tegelijkertijd ook van de voordelen van kunststof.

Wil jij kunststof kozijnen plaatsen? Maar heb je geen idee waar te beginnen of waar je precies op moet letten? Maak dan gebruik van de volgende drie aankooptips.

1.      Vraag advies

Er is veel te ontdekken in de wereld van kozijnen. Als je niet weet wat je kan verwachten, kan dit nog wel eens overweldigend zijn. Daarom is het goed om je open te stellen voor deze informatie en ruim van te voren advies in te winnen bij een deskundige. Vraag naar de verschillende mogelijkheden en welke voordelen dit precies oplevert. Dit biedt ruimte om alle voor- en nadelen van de verschillende types op een rijtje te zetten, zodat jij makkelijker knopen door kunt hakken.

Schroom je ook zeker niet om voorbeelden van eerdere projecten op te vragen. Meestal beschikken experts over een soortement portfolio met voorbeelden van eerdere kozijnen die zij hebben geplaatst. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe een soortgelijk kozijn er bij jou uit zal zien.

Neem vooral geen overhaaste beslissingen. Nieuwe kozijnen zijn een flinke investering. Het is dus wel belangrijk dat dit in één keer goed wordt gedaan. Dat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt en je niet achteraf spijt zult krijgen.

2.      Kies de juiste beglazing

Kozijnen zijn van invloed op de isolatie van je woning. Houten kozijnen bieden de beste isolatie, maar tegenwoordig lopen aluminium- en kunststof kozijnen niet ver achter. In combinatie met de juiste beglazing kan dit verschil nog groter gemaakt worden. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van een nieuw kozijn ook direct op zoek te gaan naar de juiste beglazing. Kies minstens voor HR++ glas om zo goed mogelijk te isoleren. Zo wordt onnodig energieverbruiken en geniet je van een hoger wooncomfort. 

3.      Let op het keurmerk

Er worden tegenwoordig werkelijk overal kozijnen aangeboden. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een bedrijf of het product? Dan is het goed om op het zogenaamde VKG keurmerk te letten. Dit keurmerk wordt enkel gegeven aan kozijnen die door de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie zijn goedgekeurd. Dit betekent dat je altijd de juiste kwaliteit kunt verwachten. Als het kozijn eenmaal is gemonteerd, dan zal dit keurmerk ook op het kozijn worden geplaatst.

Wist je dat er tegenwoordig ook kunststof kozijnen verkrijgbaar zijn die specifiek over het Politiekeurmerk Veilig Wonen beschikken? Dit vertelt veel over het hang- en sluitwerk van de kozijnen en in hoeverre ze inbraakwerend zijn. Let op: dit keurmerk wordt nog lang niet bij elk kunststof kozijn gegeven. Ook een puntje om op te letten dus.