Klopt het dat de regenboog zeven kleuren heeft?


Het is wellicht een van de mooiste wonderen van de natuur om te aanschouwen. De zeven kleuren van de regenboog, maar heeft de regenboog echt zeven kleuren zoals zo vaak gesteld wordt?

Het eerste dat je moet weten is dat zonlicht wit is. Maar alleen omdat het wordt gebroken in een spectrum van veel kleuren. Het zonlicht is namelijk niet rechtstreeks wit, maar bestaat uit heel veel verschillende kleuren, al die kleuren bij elkaar maakt de kleur wit. Wanneer je naar de zon kijkt terwijl het regent, wordt het altijd op een zelfde soort manier gebroken.

De kleuren van de regenboog liggen daardoor altijd in dezelfde volgorde. Dit zijn de kleuren waar wij mee bekend zijn: Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (paars). Vroeger bestonden indigo en violet niet dus die zijn er er later door ons aan toegevoegd. En daar begint het eigenlijk al, het is een kwestie van kennis van kleuren en ons waarnemend perspectief. Wij zien op het oog 7 kleuren, 7 kleuren die bij ons bekend zijn. Wat dat betreft klopt het dus, voor ons heeft de regenboog 7 kleuren en die kleuren staan altijd in dezelfde volgorde.

Van een meer technisch standpunt, heeft de regenboog wellicht meer kleuren dan er sterren zijn in het heelal. Het zonlicht wordt gebroken in ontelbare kleuren die samen steeds weer een waarneembare kleur voor ons samenstellen, voor ons dus verdeeld in groepen van zeven.