Je woning isoleren is een goed idee


Ben je ook zo geschrokken van je laatste energierekening? Dan heb je waarschijnlijk al wat maatregelen genomen. Natuurlijk bestaat er nu het budgetplafond, maar zit je daar boven, dan kan het evengoed nog een kostbare zaak worden om je huis goed te verwarmen. Buiten de kosten is het ook voor het milieu een stuk beter om minder energie te gebruiken. Woonisolatie kan een groot verschil maken!

Waar begin je met isoleren?

Een van de eerste principes die je leert bij natuurkunde is dat warmte stijgt. En dus kun je er maar beter voor zorgen dat je dak goed geïsoleerd is. Dat is met een schuin dak gemakkelijker dan met een plat dak, maar met de juiste materialen is alles mogelijk. Je kunt, onder het schuine dak, aan de binnenkant, isolatiemateriaal plaatsen tussen raggels en dit netjes afwerken met gipsplaat of MDF. Even de naden netjes afwerken en schilderen of behangen en je ziet er niets meer van. Al zul je het effect wel snel merken.

Is je dak goed geïsoleerd? Dan kun je verder doorpakken. Kies voor spouwmuurisolatie of isolatie van de vloer/kruipruimte voor een maximaal effect. Deze beide vormen van isoleren zijn moeilijker om zelf aan te pakken, maar gelukkig staan er vakmensen voor je klaar. Door vakmensen in te huren zorg je er ook direct voor dat je subsidie kunt aanvragen voor het isoleren van je woning. Je hebt daarvoor een factuur van een erkend vakman nodig.

Wat kun je nog meer doen?

Zijn je dak, vloeren, muren en kruipruimte geïsoleerd? Dan hoef je nog niet te stoppen met het verduurzamen van je huis. Kijk eens kritisch naar je deuren, ramen en de kozijnen. Zijn de ruiten nog van enkel glas? Dan is dat het volgende punt dat je kunt aanpakken. Kies voor dubbel glas als je kozijnen nog in orde zijn en triple glas als je kozijnen ook aan vervanging toe zijn. Triple glas kan niet geplaatst worden in oude(re) kozijnen.

Om meer warmte in huis te krijgen zonder meer te hoeven stoken is het ook belangrijk dat er geen gordijnen voor de radiatoren hangen. Natuurlijk zijn gordijnen ook al een vorm van isolatie, maar deze kunnen ook de warmte verhinderen de kamer binnen te komen.

Blijf wel goed ventileren

Een goed geïsoleerd huis is heel wat waard, maar de kans is aanwezig dat er te weinig frisse lucht binnenkomt. Dit kan zorgen voor hoofdpijn en een verminderde energie. Het is dus wel belangrijk om af en toe de ramen eens lekker tegen elkaar open te zetten om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Natuurlijk zorg je ervoor dat je niet stookt “voor de mussen” en zet je de verwarming pas weer aan als het luchten klaar is.

Wat heb jij gedaan om je huis te isoleren?