Hoe vaak moet je nu eigenlijk opnieuw verven? Wat is gemiddeld voor goed onderhoud


Eens in de zoveel tijd hebben meubels, kozijnen, deurposten etc. een nieuw likje verf nodig. Voor de een is dit een leuk klusje, terwijl de ander er behoorlijk tegen op kan zien. Maar het schilderwerk onderhouden is zeer belangrijk voor het behoud van de verf. Gelukkig kun jij zelf de levensduur van je schilderwerk verlengen! Wij leggen uit hoe vaak je nu eigenlijk opnieuw moet verven en wat gemiddeld is voor goed onderhoud. Dan kan jij zonder problemen aan de slag!

Hoe zie ik dat het toe is aan onderhoud?

Het beste is om je schilderwerk regelmatig na te lopen en te controleren op slijtage of beschadigingen. Mochten de volgende punten het geval zijn, weet je dat het tijd is om de kwast erbij te pakken.

  • Er is duidelijk te zien dat de verf loslaat op bepaalde plekken, geen goed teken;
  • Er zitten kleine blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk. Om dit te zien, moet je het echt even goed nalopen;
  • De verf is verkleurd ten opzichte van de oorspronkelijke kleur;
  • Het schilderwerk kan ook slijten door het openen van ramen en deuren. Als dit vaak gebeurt slijt er elke keer een stukje af;

Schilderwerk schoonmaken

Zowel binnen als buiten schilderwerk moet goed onderhouden worden. Als er veel vuil op zit, heeft bijvoorbeeld de zon meer kans om het schilderwerk kapot te branden. Dit gebeurt niet als het schoon is, want dan weerkaatsen de verflagen de zon. Daarom is het aan te raden om je schilderwerk minimaal 2 keer per jaar schoon te maken met een vochtige doek. Gebruik hiervoor gedistilleerd of hard water, hierin zitten geen zuren en mineralen die de verf kunnen aantasten of zelfs laten verkleuren.

Hoe vaak opnieuw verven?

Over het algemeen moet je houtwerk buiten één keer per vijf jaar opnieuw shilderen. Maar er spelen verschillende factoren mee die daar veranderingen in kunnen brengen. Staat het schilderwerk op het Westen of Zuiden? Dan moet het vaker geschilderd worden. Ben je van plan om buiten de boel opnieuw te verven? De Sikkens Rubbol XD High Gloss heeft een nieuwe formule en is daarmee nog beter bestand tegen de verschillende invloeden van het weer. Zo zien jouw kozijnen en deuren er lange tijd op en top uit! Binnen schilderen is minder vaak nodig, houdt hiervoor één keer per zeven jaar aan. Maar let wel op als het schilderwerk vaak gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld de trap, moet het misschien vaker.

De beste periode om te schilderen

Wist je dat er verschil zit in periodes om te schilderen? De beste periode ligt namelijk tussen april en oktober. De temperaturen liggen in deze periode natuurlijk wat hoger en dat is beter voor het opdrogen van de verf. Maar houtwerk schilderen in de volle zon is dan weer sterk af te raden. De verf droogt dan te snel en dit heeft geen goede invloed op het eindresultaat. Nu de meeste van ons door corona niet op vakantie kunnen, is het een goed moment om te klussen in je huis. Zo staat jouw huis er deze zomer super goed bij!