Hoe sta je iemand bij in de laatste levensfase?


Is een naaste van je ernstig ziek en is de laatste levensfase ingegaan? Dat is natuurlijk een enorm zware tijd, voor alle betrokkenen. Je wilt diegene zo goed mogelijk bij staan tijdens de laatste fase. In dit artikel delen we hoe je dit kunt doen.

Uitvaart voorbereiden

Hoewel je er misschien nog helemaal niet aan wilt denken, is het goed om samen de uitvaart voor te bereiden. Zeker nu dit nog kan. Dit kan ook mooi zijn om met elkaar te delen, ook al is het tegelijkertijd intens verdrietig. Je kunt er hulp bij krijgen van Deboeruitvaart: zo hoef je niet alles zelf te regelen. Vraag aan je naaste wat de wensen zijn voor de uitvaart. De kist, de muziek, de bloemen: vul alvast zoveel mogelijk samen in. Je kunt het ook samen over de catering hebben. En vraag je naaste of hij of zij een persoonlijk dankwoord wil achterlaten. Een crematorium Sneek verzorgt een mooie uitvaart, waar alle familieleden, vrienden en andere belangrijke personen in zijn of haar leven bij mogen zijn.

Herinneringen ophalen

Haal samen zoveel mogelijk herinneringen op. Vaak komen er gewoon zo al veel momenten naar boven, die mooi zijn om te bespreken. Of pak er bijvoorbeeld oude foto’s bij: blader weer eens door een fotoboek. Hoe heeft de ander deze momenten ervaren? Hier kun je het uitgebreid over hebben. Jullie kunnen elkaar ook helpen om herinneringen weer te herontdekken, want je kunt in je eentje natuurlijk niet alles hebben onthouden.

Herinneringen maken

Haal niet alleen herinneringen op, maar maak ook nog nieuwe herinneringen samen. Misschien lukt het nog om er samen op uit te gaan, al ligt dit natuurlijk aan de kracht van je naaste. Het kan al heel kleinschalig zijn. Ga bijvoorbeeld even samen naar buiten om een frisse neus te halen of een mooi uitzichtpunt op te zoeken. Dit kan ook goed in een rolstoel. Is er nog wat meer mogelijk? Dan kun je aan wat grotere uitstapjes denken, als dit de wens is. Bezoek nog een keer de favoriete plek of ga zelfs een nachtje weg. Dit zijn momenten die je nooit meer vergeet. Maar nieuwe herinneringen maken, kun je ook al doen door een diepgaand gesprek te voeren. Zo hoef je de deur niet uit. Neem hier wel heel bewust de tijd voor.

Neem de tijd

Dat brengt ons op het volgende punt: neem nog echt de tijd voor elkaar. Breng zoveel mogelijk tijd door met je naaste. Je hebt ook je verplichtingen zoals je werk, maar dit komt nu toch echt op een tweede plek. Luister goed naar hem of haar. Probeer goede gesprekken te voeren, over welk onderwerp dan ook. Dit is het moment om nog alles tegen elkaar te zeggen – dus ook de dingen die je eerder misschien niet durfde te zeggen, of waar je nog niet aan bent toegekomen. Maar er mag net zo goed stilte zijn, terwijl je bij elkaar in dezelfde ruimte bent. De aanwezigheid van elkaar is al prettig. Neem ook de tijd door je naaste te helpen en ondersteunen in de zorgbehoefte, eventueel samen met het zorgpersoneel.

Toon empathie

Je naaste heeft veel empathie en begrip nodig in deze moeilijke tijd. Er komen veel emoties los, en deze mogen er allemaal zijn. Creëer een rustige en liefdevolle omgeving die veiligheid, privacy en waardigheid biedt aan je naaste. Bied een luisterend oor en zoveel mogelijk emotionele steun. Ook jouw emoties mag je uiten. Dit kan jullie band alleen maar versterken. Geef gehoor aan de wensen en verwachtingen van je naaste in deze fase van het leven. Je kunt misschien ook voorzien in een gedeelte van de zorg. En zorg voor comfort voor je naaste, zowel mentaal als fysiek. Neem het serieus als hij of zij aangeeft pijn te hebben. Je kunt ook altijd het zorgpersoneel contacteren als je niet precies weet wat je te doen staat.

Maak een mooie tijd van de laatste fase samen met je naaste. Het is fijn om nog een aantal momenten samen te delen of herinneringen op te halen. Dat blijft je voor altijd bij.