Hoe kan energie zo verschillen per huishouden?


Af en toe vergelijken met vrienden of kennissen levert heel wat informatie op. Hoe kan het namelijk dat sommige mensen zo veel minder voor energie betelen? Hoe kan energie zo verschillen?

Andere stroom?

Alle stroom die uit welke stekker dan ook komt, is hetzelfde. Dat lijkt misschien gek, maar het is toch echt zo. Elke stekker kan op elk stopcontact en elk stopcontact geeft waar dan ook dezelfde stroom af. Aan de ene kant lijkt het logisch. Waarom zou stroom verschillen in het ene of het andere huis terwijl ze naast elkaar staan? Aan de andere kant is het raar. De een kiest namelijk voor groene stroom en de ander niet. Waarom verschilt stroom dan zo en hoe kan het dat de prijzen ook anders zijn?

Energie vergelijken

Om te beginnen is het handig om te weten hoeveel energie je verbruikt. Elke elektrisch apparaat dat op stroom loopt, levert bij aan een hogere energierekening. Hoeveel stroom je verbruikt bepaal je min of meer zelf. Als je eenmaal weet wat je ongeveer verbruikt en hoeveel apparaten je in huis hebt, kan je eens kijken naar je maandbedrag. Nu je alle informatie hebt, kan je door naar de volgende stap. Vergelijk energie en bepaal wat voor jou de volgende stap is. Door te vergelijken kan je namelijk zien wat andere aanbieders voor bedragen hanteren. Wie weet is er wel een goedkopere optie voor jou en wie weet is er ook nog wel goedkope groene stroom.

Verschillende prijzen

De prijzen van stroom verschillen doordat ze worden aangeboden door verschillende bedrijven. Natuurlijk wil elk bedrijf zijn eigen winst maken, maar dat niet alleen bepaalt de prijs. Energiebedrijven moeten vaak hun energie in grote getale inkopen. Dat betekent dat ze voor vele miljoenen mensen voor een langere tijd energie hebben ingekocht. Mocht de prijs van energie zakken of dalen, dan hebben ze in ieder geval voor een lange tijd dezelfde prijs. Het moment van kopen maakt ook verschil voor de consument. Koopt het bedrijf als de prijs laag is, zal de maandprijs voor de energie ook laag zijn. Koopt een bedrijf als de energieprijs hoog is, zullen bedrijven dat toch goed moeten maken door ook hun prijs hoog te laten.

Energie vergelijken loont

Nu je ongeveer weet hoe het werkt, kan je makkelijker kijken wat voor energie jij wil. Vergelijken helpt je daarbij. Een energievergelijker kijk naar alle actuele prijzen. Energievergelijken is daarom een van de slimste dingen die je kan doen als je wil overstappen. Zoals eerder uitgelegd verschillen de energieprijzen soms fors. Het hangt er maar net vanaf in welke fase een energieleverancier zit. Hebben ze net goedkoop energie ingekocht, dan zal de prijs voorlopig nog wel even laag blijven. Dat is voor jou het moment om toe te slaan. Sowieso is energie vergelijken een handige manier om te kijken hoe het ervoor staat bij jou. Is de prijs die je betaalt inmiddels niet veel te hoog? Wat voor kortingen zijn er op het moment en wat is de beste prijs voor jou? Vergelijk je rijk en kies de beste energie voor jou thuis.