Droge ogen: oorzaken en oplossingen


Het is ontzettend vervelend om last te hebben van droge ogen. Het kan jeuken of ernstig irriteren. In de meest vervelende gevallen kun je zelfs niet goed zien of zitten je oogleden dichtgeplakt. Vaak wrijf je dan lang in je ogen, waardoor je oog dan juist nog geïrriteerder raakt. Wanneer je make-up draagt kan je je dan zelfs achteraf nog eens rot schrikken: dan zit de zwarte mascara verdeeld over je gezicht. Goed, ontzettend vervelend dus die droge ogen. Maar waardoor komt het eigenlijk? En, misschien nog wel belangrijker, wat kun je eraan doen?

Oorzaken

Droge ogen ontstaan doordat je ogen niet genoeg (of niet goed genoeg) traanvocht hebben om het hele oog schoon te houden en te beschermen. Daardoor blijft je oog niet volledig vochtig, wat wel nodig is voor goed functioneren. Door de geïrriteerde reactie van je oog kan dit zelfs resulteren in een te grote hoeveelheid traanvocht. Goed, zou je zeggen, maar dat is niet zo. Vaak is dit traanvocht juist van slechte kwaliteit en dit zorgt ervoor dat de ogen juist nog droger worden. Droge ogen kunnen ontstaan door alledaagse zaken, zoals dicht bij een airco staan, vermoeidheid. Zelfs door een diagnose van droge ogen, dan heb je chronische problemen met je traanvocht. Wist je dat droge ogen ook kunnen ontstaan wanneer je je verwarming te hoog aanzet? Hierdoor verspreidt droge lucht zich door je huis en heb je al snel last van branderige ogen.

Oplossingen

Hoe kom je nou het snelst van dat irritante gevoel in je ogen af? Ten eerste is het belangrijk dat je ruimtes met droge lucht vermijd, zoals rokersruimtes of ruimtes met airconditioning. Als hulp voor je ogen kun je oogdruppels of kunsttranen gebruiken, die je gewoon bij je plaatselijke drogisterij vindt. Klachten door droge lucht kun je ook aanpakken door de luchtvochtigheid in je huis wat op te schroeven, door bijvoorbeeld een bak water aan de verwarming te hangen en de verwarming niet hoger dan 21 graden te zetten. Een humidifier, oftewel een apparaatje wat je huis voorziet van vocht, kan ook helpen. En als ook dat niet lijkt te helpen, raadpleeg dan een huisarts.