Dit zijn de grootste verschillen tussen Bitcoin en Ripple


Als je je nog nooit zo bezig hebt gehouden met Cryptovaluta, dan zullen de termen Bitcoin en Ripple je niet zoveel zeggen. En heb je er weleens iets over gehoord, dan denk je wellicht dat het allemaal precies hetzelfde is. Niets is minder waar… Ripple wint steeds meer terrein op de markt van cryptocoins en de kans dat dit alleen maar meer wordt is heel groot. Dit komt mede omdat Ripple een grote rol speelt binnen de financiële sector. Misschien heb je de Bitcoin koers voorbij zien schieten tijdens een rondje internet, maar er verder niets mee gedaan. Wij vetellen je hieronder wat de grootste verschillen tussen Bitcoin en Ripple zijn.

Compleet ander doel

Het doel van Bitcoin is altijd geweest om digitale betalingen te vergemakkelijken tussen individuen en bedrijven. En dit alles dan zonder een bank ertussen. Deze doelstelling werd het begin van een p2p netwerk, wat ervoor zorgt dat transacties op een goede en gebruiksvriendelijke manier kunnen plaatsvinden. Cryptocurrency is dan ook echt iets wat bovenaan het lijstje van Bitcoin staat. De munt is namelijk heel veel geld waard geworden en steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in Bitcoin.

Ripple had een ander doel voor ogen; een betalingssysteem bieden waar banken gebruik van kunnen maken. Transacties worden gemakkelijker gemaakt door deze ondersteuning. Ripple timmert goed aan de weg, mede omdat het overgrote deel van alle transacties nog steeds in handen is van de verschillende banken. Hoe het ook zij, ook de Ripple koers is continu in beweging en dat maakt het allemaal nog een stuk interessanter.

Decentralisatie vs centralisatie

Waar Bitcoin gedecentraliseerd is, is Ripple dat juist helemaal niet. Het eigen grootboek van Bitcoin, wat de transacties goedkeurt, is de blockchain. Deze is open-source en kan dus door iedereen bekeken en gebruikt worden. Wat hier echter wel aan de orde is, is dat de transacties van beurs naar beurs (dit zijn de wallets) anoniem blijven, als je niet weet wie de ontvanger is. Dit is dus een relatief veilige en betrouwbare manier om je transacties te laten doen, zonder dat de bank (en de bijbehorende kosten) er tussen zit.

Ripple is niet gedecentraliseerd en is juist de ondersteuner van de grote banken, die door Bitcoin buiten beeld worden gehouden. XRP, de valuta van Ripple wordt rechtstreeks op het netwerk verhandelt en dus ook door de banken gecontroleerd. Als gebruiker heb je hier overigens helemaal geen last van, omdat Ripple je deze kosten, tijd en moeite bespaart.

Ripple is sneller dan Bitcoin

Iedere transactie met Bitcoin moet door de blockchain worden goedgekeurd. De zogenoemde miners moeten de tijd nemen om de transactie te controleren. Dit kan best een tijdje duren, soms wel een dag. Het duurt dus soms best eventjes voordat je ziet waar je geld is.

Ripple is een stuk sneller omdat er geen lastige berekeningen moeten worden gemaakt om de transactie te kunnen verwerken. Het liefste zorgen ze ervoor dat een transactie binnen 1 seconde (ook internationaal) geslaagd is.