Bloembollen planten + voorbereiding: Tips


Wat gaat dat toch snel: het lijkt alsof je nog maar net je tuin klaar hebt gemaakt voor de lente en nu is het alweer najaar. Gelukkig zijn er ook voor deze periode typische voorbereidingen die je kunt treffen om optimaal te genieten van je tuin. Daarover gaat dit artikel, want zodra de zon eerder onder gaat is het weer tijd om bloembollen te planten. Heb je al zin in die mooie kleuren en geuren in je tuin als ze uitkomen? 

Stap 1: de grote tuinschoonmaak

Nu de bladeren van de bomen vallen, is het een goed moment om je tuin eens goed op te ruimen. Dan is de bodem wat vrijer en zie je misschien ook nog wel mogelijkheden om de indeling opnieuw in te richten. Moet deze plant niet eigenlijk daar staan? Is het handig dat deze twee zo dicht bij elkaar staan? Dat soort vragen kun je nu beantwoorden. 

Maar misschien kom je er wel achter dat het allemaal prima staat zo en dat er niets hoeft te veranderen. Dan is het misschien alleen een kwestie van wat bijsnoeien en dan is je tuin klaar voor de herfst en winter. En voor de te planten bloembollen natuurlijk! 

Stap 2: plant de bloembollen

Het vernieuwen van je tuin betekent dat je nieuwe planten mag uitzoeken. Dat is toch het leukste van alles, nietwaar? Je kunt hierbij kiezen voor één specifieke stijl, zodat alles bij elkaar past. Maar je kunt het ook wat speelser maken, door alles te combineren. Dat laatste gebeurt met bloembollen regelmatig: strooi ze je tuin in en plant ze waar ze terechtkomen. Lekker wild! 

Met deze tips plant je de bollen perfect in je tuin:

  • Plant voorjaarsbloeiende bloembollen tussen half september en eind december. Het is wel belangrijk dat het kouder is dan 10 graden om ze goed te laten opbloeien.
  • Plant voorjaarsbloeiers op een zonnige plek. Na de winterperiode hebben deze namelijk veel zon nodig om tot de mooiste bloei te komen.
  • Graaf een gat voor een groep bloembollen of kleine gaatjes voor enkele bloembollen of kleine groepjes. De gaten moeten ongeveer 2 keer de grootte en diepte van de bol zijn. Let goed op de plantafstand tussen de bollen, deze is aangegeven op de verpakking.
  • Vul de bloempot of border altijd met verse potgrond voor bloembollen. Hier zitten de perfecte voedingsstoffen in voor de ontwikkeling van de bol
  • Geef ook de voorjaarsbloeiers genoeg water. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van de bloembol. Bij planten in een bloempot is het belangrijk dat het water wel weg kan lopen. Te veel water is niet goed voor de bollen.

Stap 3: wacht en geniet!

Elke bloembol komt op zijn eigen ideale moment tot bloei. Jij hoeft nu alleen nog maar te wachten wanneer dit moment is gekomen en dan kun je genieten van de bloemenpracht. Veel plezier!