Betonblokken in het centrum: waarom zijn ze nodig?


Als je regelmatig het centrum van Amsterdam bezoekt, heb je ze waarschijnlijk al vaker gezien: betonblokken. Deze blokken – die met een betonmal worden gemaakt in de vorm van legoblokken – staan op onder andere de Dam en het Leidseplein, maar ook op bijvoorbeeld Centraal station.

Maar waarom staan die blokken daar eigenlijk? En waar dienen ze precies voor? In dit artikel lees je er alles over.

In het kort

  • Betonblokken beschermen drukke plekken in Amsterdam tegen voertuigaanvallen.
  • Ze wegen 1000-1500 kg en zijn soms vermomd als zitbankjes.
  • Plaatsing was omstreden, maar ze blijven voorlopig staan.
  • Gemaakt van duurzaam beton, kunnen ze tientallen jaren meegaan.

Bescherming tegen aanvallen: veiligheid staat voorop

In 2017 heeft de gemeente Amsterdam strategisch betonblokken geplaatst om drukbezochte locaties te beschermen tegen mogelijke voertuigaanvallen. De blokken hebben een gewicht van 1000 tot 1500 kilogram en vormen dan ook een ondoordringbare barrière voor voertuigen.

 

Hoewel ze voornamelijk als blokkade zijn bedoeld, zie je de blokken soms vermomd als zitbankjes of andere gebruiksvoorwerpen. Het doel hiervan is dat de betonblokken minder opvallen in het straatbeeld, dus een ongewone vorm zoals een tetrapod zul je tijdens je stadswandeling niet tegenkomen.

Blijven de betonblokken voor altijd staan?

Overigens was het plaatsen van de betonblokken aanvankelijk een omstreden onderwerp; voormalig burgemeester Van der Laan vreesde dat ze een vals gevoel van veiligheid zouden geven. Daarom wilde hij ze eigenlijk niet plaatsen. Toch is er uiteindelijk voor gekozen dit wel te doen. Of de betonblokken nu permanent in het straatbeeld blijven, is nog onduidelijk. Voorlopig zijn er geen plannen om ze te verwijderen.

Waarom betonblokken en niet iets anders?

De blokken zijn gemaakt van duurzaam beton dat vergelijkbaar is met het materiaal van viaducten en tunnels. Hierdoor zijn ze bestand tegen de tand des tijds en kunnen ze tientallen jaren meegaan. Daarbij zijn ze enorm zwaar. Je kunt ze niet zomaar verplaatsen, ook niet met een groot voertuig. Dit biedt extra veiligheid voor wandelaars.

Met deze kennis begrijp je nu waarom betonblokken in het hart van Amsterdam staan en hoe ze bijdragen aan de veiligheid in de stad. Dit is maar een van de vele toepassingen van deze blokken. Ze worden bijvoorbeeld ook ingezet in de bouw, in de agrarische sector en zelfs bij kustbeveiliging.