Auto van de zaak en de voor- en nadelen voor de zzp’er


Auto van de zaak. Het is iets waar veel zzp’ers van dromen. Een zakelijke auto, oftewel een auto van de zaak. Want het lijkt financieel erg aantrekkelijk. Is dat daadwerkelijk zo? ZZP-boekhouder geeft tips en advies. Ontdek je persoonlijke mogelijkheden als zzp’er op het gebied van het zakelijk rijden.

Persoonlijke financiële situatie

Natuurlijk kan ik niet in je portemonnee kijken, maar ik kan je aan de hand van voorbeelden wel voorleggen wat er in financieel opzicht zoal mogelijk is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een zakelijke auto aan te schaffen waar je jaarlijks minder dan 500 privé kilometers mee rijdt. Wat in dit geval gunstig is, is dat je de btw, dus 21 procent van het aankoopbedrag, mag terugvragen bij de btw-aangifte. Klinkt aantrekkelijk nietwaar? Maar let goed op de hoogte van de bijtelling, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Tevens dien je aan het einde van het boekjaar 2,7 procent BTW af te dragen over de cataloguswaarde van de auto. En… bij de verkoop van je auto moet je in de toekomst wél weer btw afdragen, zij het nu over de veel lagere verkoopprijs. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan krijg je geen bijtelling.  Wat de belastingdienst dan wel van je vraagt is om een rittenregistratie bij te houden. Ga je over die 500 kilometer heen moet de boekhouder aan het einde van het jaar wel de bijtelling toepassen. Deze is 22 procent van de cataloguswaarde.

Pak dat voordeel

Hoe maak je het zakelijk rijden nu nog voordeliger voor jezelf? Door in 2022 een zakelijke  elektrische auto aan te schaffen. Pardon u zegt? Hoor ik je denken.

Juist, het is even een uitgave. Maar de belastingdienst komt je tegemoet met een subsidie van € 3700,- bij een nieuw aangeschafte auto en € 2000,- als je een elektrische occasion koopt. Dit zijn bedragen voor het jaar 2022, aangezien de belastingdienst werkt met een subsidieplafond dat voor dit jaar inmiddels is bereikt.

Tip van zzp-boekhouder

Extra fijn is dat er steeds meer elektrische auto’s met meer dan 250 kilometer actieradius, oftewel bereik, bij komen. Daarbij komt nog dat je als eigenaar van een auto die geen CO2 uitstoot tot en met 2024 geen BPM* betaalt. Nog zo’n meevallertje!

Of elektrisch rijden voor jou interessant is hangt onder andere af van de manier waarop je je auto gebruikt, je budget en de laadmogelijkheden. Overleg met je boekhouder-zzp.

Fiscale voordelen van een youngtimer

De aanschaf van een youngtimer, een auto die ouder is dan vijftien jaar, levert fiscale voordelen op voor ondernemers/ zzp’ers. Je betaalt namelijk geen 22 procent bijtelling over de nieuwwaarde van de auto maar 35 procent over de dagwaarde. Voorwaarde is wel dat je als onderneming winst maakt. Daarnaast zijn de kosten voor brandstof, onderhoud en parkeerkosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Privéauto zakelijk benutten

Wil je helemaal geen auto op de zaak. Dan is dat als je auto tussen de twee en veertien jaar oud is vaak het voordeligste. Je kunt je privéauto dan gebruiken voor zakelijke ritten. De btw bij aankoop, de brandstof en verzekering zijn dan niet aftrekbaar. Voordeel is wel dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Je mag dan wel 19 eurocent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van de winst.