Alle Tommy Wieringa Boeken, de beste en op chronologische volgorde


Tommy Wieringa groeide op in Aruba. Hij ging naar Nederland toen hij negen jaar oud was. Hij ging in het Twentse Geesteren wonen. Een complete verandering natuurlijk met hoe zijn lieven hiervoor was. Hij ging naar de vrije school in Zutphen en studeerde later in Groningen geschiedenis en journalistiek in Utrecht. Hij werkte als aansteker verkoper op de markt en ook als lokettist bij de NS. Nadat hij al drie romans had uitgebracht brak hij door in 2005 met een goede roman: Joe Speedboot. Het werd voor vele prijzen genomineerd en het won ook volop prijzen. Voor de VPRO ging hij korte films schrijven en ook series. Daarnaast deed hij hoorspelen bij de KRO. Hij heeft ook televisieserie De Grens gepresenteerd. Daarnaast verzorgde hij de voice-over van enkele series. Daarnaast heeft hij volop columns geschreven voor onder andere de Pers.

Gewonnen prijzen

In het jaar 2002 ontving Wiering voor Alles over Tristan de Halewijnprijs. De roman heeft lang op de lijst van de AKO literatuurprijs gestaan. Voor Joe Speedboot kreeg hij de F. Bordewijkprijs. De Jan Campert Stichting vond het boek meeslepend en een vitale ontwikkelingsroman. Hij heeft mooie geldbedragen gewonnen met het boek. Voor het boek kreeg hij ook de La Vie en Rose prijs. Voor een zin in het boek kreeg hij de Tzum Prijs in 2006. Het ging om de zin ‘De knalpijpen glansden als bazuinen, de wereld leek te verschroeien in allesverzengend lawaai wanneer de jongens het gaspedaal intrapten met de koppeling in, alleen om te laten weten dat ze bestonden, zodat niemand daaraan zou twijfelen, want wat niet weerkaatst, bestaat niet.’ Geweldig toch!

Joe Speedboot kreeg volop nominaties voor de Gouden Uil, de Ako literatuurprijs, de Libris Prijs, de literatuurprijs van Gerard Walschap, de NS publieksprijs, de prijs voor het boekomslag en nog vele meer. Het was en is een waar succesnummer. In 2013 kreeg hij de Libris Literatuur prijs en ook de prijs van de Gouden Uil (jury prijs). Het laat maar zien hoe goed hij is. Ook zijn verschillende boeken in het engels vertaald en daar heeft hij ook nominaties gekregen.

Welke boeken heeft hij allemaal geschreven?

Uitgekomen in 1995 – Dormantique’s manco (roman)

Uitgekomen in 1997 – Amok (roman)

Uitgekomen in 2002 – Alles over Tristan (roman)

Uitgekomen in 2005 – Joe Speedboot (roman)

Uitgekomen in 2005 – Pleidooi voor de potscherf (reisnotities)

Uitgekomen in 2006 – Ik was nooit in Isfahaan (reisverhalen)

Uitgekomen in 2006 – De familie onderweg (in de serie “Literaire Juweeltjes”; verhalen, eerder verschenen in Ik was nooit in Isfahaan)

Uitgekomen in 2007 – De dynamica van begeerte

Uitgekomen in 2008 – Mister (boekje bij een sixpack Hertog Jan Grand Prestige-bier)

Uitgekomen in 2008 – Met liefde behandelen (hommage aan Boeli van Leeuwen, co auteurschap met Aart Broek)

Uitgekomen in 2008 – De boom (dit verhaal begeleidt de Bakenesser Avond van 21 januari 2008)

Uitgekomen in 2009 – Caesarion

Uitgekomen in 2009 – Onderweg (Leeslicht-editie voor eenvoudig communiceren)

Uitgekomen in 2009 – Ballon (bibliofiele uitgave)

Uitgekomen in 2010 – Ga niet naar zee

Uitgekomen in 2011 – Portret van een heer (korte verhalen) Uitgeverij B for Books, serie Literaire Juweeltjes.

Uitgekomen in 2012 – Dit zijn de namen (roman)

Uitgekomen in 2014 – Een mooie jonge vrouw (Boekenweekgeschenk)

Uitgekomen in 2015 – Honorair Kozak

Uitgekomen in 2017 – De dood van Murat Idrissi

Uitgekomen in 2017 – De heilige Rita

Uitgekomen in 2019 – Dit is mijn moeder

Het is natuurlijk geweldig om te zien hoeveel boeken hij heeft geschreven en hoeveel prijzen hij hiermee heeft weten te winnen. Het is een ware topschrijver waar we allemaal van kunnen genieten. Het is ons advies om zijn boeken te gaan lezen. Je zal er geen spijt van krijgen.