5 verschillende manieren om je cloud gegevens te beveiligen


Werken in de cloud biedt veel verschillende voordelen. Zo heb je altijd en overal toegang tot je bestanden en werk je makkelijk samen met anderen. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer bedrijven overstappen naar cloudopslag. Maar het delen en opslaan van gegevens in de cloud brengt ook risico's met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat jouw data veilig is in de cloud? Om antwoord te geven op die vraag, laten we je in dit artikel 5 verschillende manieren zien om je cloud gegevens te beveiligen.

1.    Sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie

Een sterke beveiliging begint bij het gebruik van sterke wachtwoorden. Het is raadzaam om daarom geen wachtwoord zoals ‘12345’ of je eigen naam als wachtwoord te gebruiken. Kies voor een wachtwoord dat bestaan uit letters, cijfers en speciale tekens. Sommige programma’s geven je ook een voorstel voor een sterk wachtwoord, wat je zeker kunt gebruiken. Daarnaast raden we je aan om tweestapsverificatie in te schakelen. Bij het inloggen wordt dan gevraagd om een extra verificatie, bijvoorbeeld via sms of via een authenticatie app.

2.    Maak gebruik van encryptie

Een andere manier om gebruik te maken van cloud security, is door gebruik te maken van encryptie. Encryptie is het versleutelen van gegevens, waardoor deze alleen leesbaar zijn voor degenen met toegang tot de juiste encryptiesleutel. Zorg ervoor dat jouw cloudopslag provider gebruik maakt van encryptie, zodat jouw gegevens niet toegankelijk zijn anderen.

3.    Beperk toegang tot gevoelige data

Gevoelige data is niet voor iedereen bestemd. Zorg er daarom voor dat alleen personen die daadwerkelijk toegang nodig hebben bepaalde gegevens kunnen inzien. Houd daarom goed de controle over wie welke bestanden kan inzien en beperk toegang tot gevoelige data. Hiermee voorkom je dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt.

4.    Maak gebruik van beveiligingssoftware

Om jouw cloud gegevens te beschermen tegen bedreigingen, is het verstandig om gebruik te maken van beveiligingssoftware. Hiermee worden virussen en andere cyberaanvallen tegengehouden en blijven jouw data veilig in de cloud.

5.    Cloudopslag provider

Tenslotte is het belangrijk om een cloudopslag provider te hebben die goede beveiligingsmaatregelen beidt. Een goed voorbeeld voor een cloudopslag provider is Azure Sentinel. Dit is een cloudoplossing die beveiligingsinformatie verzamelt uit verschillende bronnen en deze analyseert op mogelijke bedreigingen.

Het beveiligen van je cloudopslag is erg belangrijk. Hanteer daarom deze 5 manieren uit dit artikel om je gegevens in de cloud goed te beveiligen. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn.