Wietzaden ontkiemen


De eerste fase van laten groeien van een wietplant en tegelijkertijd de belangrijkste fase voor een goede basis van de plant, is het ontkiemen van de zaadjes. In principe is het geen moeilijke klus, wanneer je weet waar je op moet letten. Er zijn verschillende methodes om het ontkiemingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

De basis voor ontkiemen

De verschillende manieren om te ontkiemen, hebben een aantal elementen gemeen. Zo ontkiemen wietzaadjes altijd het beste wanneer ze in een warme omgeving, zo tussen de 22 en 25 graden zijn. Daarnaast moeten ze vochtig zijn en blijven, en hebben ze genoeg licht nodig. Afhankelijk van de gekozen methode en de juiste behandeling, beginnen de wortels binnen een tot vijf dagen groeien en zichtbaar te worden. Hierbij geldt: hoe langer het duurt, hoe minder sterk de basis van de plant.

Ontkiemen in keukenrol

Een van de meest gebruikte manieren om wietzaadjes te ontkiemen is door ze in vochtig keukenpapier te leggen. Keukenpapier houdt relatief veel vocht vast in vergelijking met ander materiaal, en het is vaak in ieder huishouden wel voorhanden. Het beste resultaat behaal je als je de zaadjes met iets afstand van elkaar op het papier, op een plat oppervlak legt, en als de omgeving warm genoeg is.

In een glas water

Een andere, zeer simpele manier om het ontkiemen op gang te brengen is de zaadjes in een glas water doen. Hierin is het belangrijk dat de temperatuur van het water minimaal 22 graden is. Wanneer het glas op een lichte plek staat, zul je na een paar dagen witte puntjes aan de zaadjes zien verschijnen. Wanneer die nog wat langer gegroeid zijn, is het tijd om ze te planten.

Direct in de aarde

Wanneer je ontkiemde zaadjes naar hun ‘vaste’ plek transporteert, moet je zeer voorzichtig te werk gaan, want ze zijn dan op hun kwetsbaarst. Een derde manier van ontkiemen waarmee je dit verplaatsen vermijdt, is om de zaadjes direct in de aarde te plaatsen. Hierbij kun je het ontkiemproces niet zichtbaar volgen, maar wanneer je dit goed doet is het de meest veilige opties. Wanneer de aarde goed vochtig blijft en niet te hard aangestampt wordt, is er voldoende ruimte voor de wortels om te groeien.

Van zaadje tot plant

Na het ontkiemen gaat de groeifase van start. In deze periode is een licht-donkerschema zeer belangrijk, wanneer je fotoperiodieke wietzaden gebruikt. Wil je niet van een lichtschema afhankelijk zijn, kun je ook wiet zaadjes autoflower gebruiken. Deze zaden komen, ongeacht de hoeveelheid licht, vanzelf tot bloei.