3 manieren om een natuurlijke sfeer te creëren in huis


Steeds meer mensen kiezen voor een rustige, natuurlijke sfeer in huis. Deze trend wordt dan ook niet voor niets omarmd door woonexperts en interieurzaken. De samenhang in meubels, de kleuren en de keuze in materialen zijn van groot belang om een natuurlijke woonstijl te bereiken. In dit blog lees je hoe je een interieur samenstelt dat is gebaseerd op de natuur. Zo kom je iedere dag thuis in een rustige omgeving waar je helemaal kunt ontspannen.

Aardse kleuren

Een natuurlijke woonstijl begint bij het kiezen van een mooi kleurenpalet. Eén van de makkelijkste manieren om een natuurlijke basis te leggen voor je interieur, is door een palet samen te stellen van aardse kleuren. Denk bijvoorbeeld aan terracotta, taupe, beige of lichtbruin. Dit zijn warme kleuren met een frisse ondertoon. Hierdoor blijft je interieur gezellig maar creëer je wel een heel ruimtelijk gevoel.

Houd hierbij de 60-30-10-regel aan. Dit betekent dat je drie kleuren kiest voor je natuurlijke interieur, waarvan één de basiskleur vormt. Deze basiskleur gebruik je voor 60% van de ruimte. De secundaire kleur wordt voor 30% van de kamer gebruikt en de derde kleur fungeert als accentkleur en beslaat 10% van de ruimte. De kleuren die je kiest hoeven natuurlijk niet per definitie allemaal terug te komen op de muren. Je kunt bijvoorbeeld de basiskleur voor de muren gebruiken en de twee andere kleuren in meubels en accessoires laten terugkomen. Zo creëer je sfeer, diepte en balans.

Duurzame materialen

Als je je kleurenpalet hebt bepaald, is het tijd voor de meubels. Bij deze keuze is het belangrijk dat je vooral kijkt naar het materiaal. Met meubels van hout en riet zit je bijvoorbeeld altijd goed als je voor een natuurlijke woonstijl gaat. Kies bijvoorbeeld voor een teak salontafel; teakhout heeft een hele warme kleur en is ontzettend sterk en duurzaam hardhout. Met een linnen bank en stoelen van riet rondom je salontafel heb je snel een zithoek gecreëerd die natuurlijk oogt en bestaat uit duurzame materialen.

Wanneer je kiest voor duurzame materialen kun je erg lang genieten van je aankopen. Deze meubels kunnen tegen een stootje en gaan daarom jarenlang mee. Dit past helemaal bij de filosofie achter de natuurlijke woonstijl.

Organische accessoires

Om je natuurlijke interieur helemaal compleet te maken zijn accessoires onmisbaar. Planten en bloemen zijn uiteraard de meest voor de hand liggende keuze in een natuurlijk interieur, maar ook accessoires van ander organisch materiaal voegen zeker iets toe. Denk bijvoorbeeld aan wandkleden of macramé. Deze zachte materialen passen perfect bij een natuurlijk interieur en hebben van zichzelf vaak al mooie aardse kleuren.

Maak je huis natuurlijk

Ben je van plan om jouw woon- of slaapkamer ook een mooie natuurlijke make-over te geven? Houd deze 3 tips dan vooral in gedachten. Maar geef er ook vooral je eigen draai aan! Het belangrijkste is dat jij je thuis voelt in je interieur.