
Zorgverzekering uitkiezen voor het hele gezin? Houd hier rekening mee
Een basiszorgverzekering is verplicht in Nederland. Je kunt je kind(eren) meeverzekeren in de verzekering, in ieder geval tot 18 jaar oud. Voor kinderen zit vrijwel alle noodzakelijke zorg in het basispakket. Toch zijn er bepaalde aandachtspunten om aan te denken. Dit zijn handige tips.
Vergelijking zorgverzekeringen
Er zijn verschillende aanbieders van zorgverzekeringen. En vaak zien de verzekeringen er per aanbieder net weer een beetje anders uit, qua vergoedingen en prijs. Hoe kies je de beste zorgverzekering? Het is vooral belangrijk om naar de persoonlijke situatie te kijken: welke vergoedingen zijn voor jou en je gezinsleden van belang? Vergelijk verschillende zorgverzekeringen om tot de beste optie te komen. Dit kost dan wel wat tijd, maar levert uiteindelijk ook een doordachte keuze op, waar je je prettig bij voelt. Je kunt hier ook advies bij vragen, of je vragen stellen aan een verzekeringsadviseur.
Basisverzekering of aanvullende verzekering
Een basisverzekering is verplicht. Maar je kunt ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor het gezin, om gebruik te maken van extra vergoedingen. Dit zijn bijvoorbeeld vergoedingen voor fysiotherapie, voetzorg of anticonceptie, die niet (altijd) in het basispakket zitten. Bedenk vooral of aanvullende verzekeringen echt nodig zijn, nu of in een latere periode. Krijgt je kind bijvoorbeeld binnenkort een beugel? Heeft je kind een bril of lenzen nodig? Of gaat je kind een (blessuregevoelige) sport beoefenen? Hier kun je de juiste aanvullende verzekering bij uitkiezen. Belangrijke dekkingen om als ouder op te letten voor jou of je kind, zijn orthodontie, tandartsdekking en fysiotherapie. Ook kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden bij bepaalde medicijnen die een eigen bijdrage kennen.
Hele gezin in hetzelfde pakket?
Je kunt je hele gezin in hetzelfde pakket verzekeren. Toch is dit niet altijd de beste optie, zeker als jij en je partner niet dezelfde (aanvullende) zorg nodig hebben. Heb jij bijvoorbeeld wel een bril of lenzen, maar je partner niet? Dan is het eigenlijk niet nodig dat je partner hieraan meebetaalt. Bepaal op die manier dus of je voor één zorgverzekeringspakket gaat met het hele gezin, of dat je dit toch liever opsplitst. Het voordeel aan een gezamenlijke verzekering is dat je overzicht houdt in de administratie, maar het nadeel is dat je mogelijk onnodige kosten betaalt.
Jaarlijkse aanpassing mogelijk
Ieder jaar kun je veranderen van zorgverzekering. En dat komt goed uit: waar bepaalde (aanvullende) zorg in het ene jaar nog niet belangrijk is, kan dat in het volgende jaar natuurlijk zomaar eens anders zijn. Kijk daarom ieder jaar, aan het einde van het jaar, naar de huidige verzekeringen. Ben je hier nog tevreden over? Of is het tijd voor een aanpassing of overstap? Neem de tijd om dit goed uit te zoeken, en op die manier de juiste keuze te maken. Kijk hierbij niet alleen naar je eigen situatie, maar ook naar de situatie van je partner en je kinderen. Soms kun je dit goed plannen, door bijvoorbeeld al zeker te weten dat je kind volgend jaar een beugel nodig heeft. Helaas valt het niet altijd goed te plannen, en ben je bijvoorbeeld te laat met een bepaalde aanvullende verzekering bij blessures of ander leed. Bij twijfel kun je om die reden vaak beter preventief een bepaalde verzekering afsluiten, om onverwachte kosten te voorkomen.
Kind wordt 18 jaar
Als een kind 18 jaar of ouder is, kan hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Het is gebruikelijk om dit te doen. Maar je kunt het kind ook ingeschreven laten staan in hetzelfde pakket als de rest van het gezin. Dit gebeurt meestal standaard als je geen actie onderneemt bij 18 jaar worden. Het is dus niet zo dat je kind ineens niet meer verzekerd is, als hij of zij niet direct een eigen zorgverzekering neemt. Maar het is wel een logische stap om hierop over te stappen, om op die manier als jongvolwassene voor een persoonlijk samengesteld zorgpakket te kiezen.