Ontketen de Kracht van Raspberry Pi 5: Ontdek de Nieuwe Accessoires!


Met de introductie van de Raspberry Pi 5 betreden we een nieuw tijdperk van singleboard computers. Deze nieuwe generatie brengt niet alleen verbeterde prestaties, maar ook een scala aan nieuwe accessoires om de gebruikerservaring verder te verbeteren. Laten we eens duiken in wat er beschikbaar is en hoe deze accessoires de functionaliteit van jouw Raspberry Pi 5 kunnen uitbreiden!

Compatibiliteit met Bestaande Accessoires

Gelukkig kun je een aantal accessoires van de Pi 4 moeiteloos meenemen naar de Pi 5. Echter zijn er ook zeker wat aanpassingen om rekening mee te houden. Zo is de ethernetpoort verplaatst en zitten er extra connectoren op het board. Hierdoor zullen de meeste behuizingen niet meer passen. De RPI5 heeft een nieuwe voeding, maar zal ook gewoon werken met de RPI4 voeding. Er zitten nu 4 lane MIPI poorten op het board waardoor je een nieuwe kabel voor je display / camera nodig hebt. Ook gaat de audio voortaan op een andere manier, namelijk via USB. De welbekende audiojack is namelijk niet meer terug te vinden op de Pi5.

27W USB-C PD Voedingsadapter

Een van de sterren van de nieuwe accessoirelijn is de 27W USB-C PD voedingsadapter. Deze krachtpatser verbetert het voeden door slimme communicatie met jouw Raspberry Pi 5. Dit resulteert in een efficiëntere energievoorziening. Bovendien is deze adapter veelzijdig, ondersteunt hij verschillende voltages en is hij geschikt voor diverse algemene toepassingen.

Verbeterde Behuizing en Active Cooler

De nieuwe behuizing voor de Raspberry Pi 5 is niet alleen stijlvol in het kenmerkende rood/witte kleurenschema, maar biedt ook betere thermische eigenschappen. Ook passen er nut HATs in de behuizing en kun je een echte Pi cluster maken door de behuizing te stapelen. Voor degenen die hun Raspberry Pi 5 onder zware belasting willen gebruiken, is er de Active Cooler. Deze alternatieve koeloplossing combineert een grote metalen heatsink met een variabele snelheid blower, wat zorgt voor optimale koeling.

RTC Batterij en Adapterkabels

De geïntegreerde real-time klok op de Raspberry Pi 5 kan worden gevoed door een Panasonic ML-2020-batterij, wat zorgt voor nauwkeurige tijdmeting. Zelfs wanneer de hoofdvoeding is losgekoppeld. Daarnaast bieden de nieuwe adapterkabels flexibiliteit bij het aansluiten van camera’s en displays, dankzij de beschikbaarheid in verschillende lengtes.

 

Raspberry Pi Beginner's Guide en Desktop Kit

Voor de nieuwkomers is er de vijfde editie van de Raspberry Pi Beginner's Guide, volledig bijgewerkt en beschikbaar in verschillende talen vanaf begin november. De nieuwe Desktop Kit is uw one-stop-shop voor alle benodigdheden, inclusief een behuizing, toetsenbord, muis en meer! (Let op: het Raspberry Pi 5-bord zelf is niet inbegrepen.)

Innovatieve HATs: PoE+ en M.2

De bijgewerkte PoE+ HAT en de nieuwe M.2 HAT zijn ontworpen om de fysieke lay-out en stroomvereisten van de Raspberry Pi 5 te ondersteunen. Deze bieden gebruikers de mogelijkheid om de kracht van M.2-opslag en uitbreidingskaarten te benutten en zorgen voor flexibiliteit in verschillende projecten.

Conclusie

De nieuwe accessoires voor de Raspberry Pi 5 zijn ontworpen om de functionaliteit en prestaties verder te verbeteren. Of je nu een beginner bent of een ervaren gebruiker, deze accessoires bieden meer flexibiliteit en mogelijkheden voor uw projecten. De toekomst van microcomputing is hier, en de Raspberry Pi 5 staat klaar om jouw creativiteit naar nieuwe hoogten te tillen! Binnenkort kan je de Raspberry Pi 5 bestellen.