Welke manier van vermogensbeheer past het beste bij jou?


Wanneer je een bepaald vermogen hebt, meestal vanaf zo’n € 50.000, kun je jouw vermogensbeheer uitbesteden aan een specialist. Dat kan op verschillende manieren. In dit artikel leggen we de diverse soorten uit, zodat je een keuze kunt maken die het beste bij je past.

Kies je risicoprofiel

Zoals bij alle geldzaken geldt ook hier dat het belangrijk is om vooraf te weten waar je voor kiest. Daarom zijn er verschillende risicoprofielen. Als je jong bent en nog relatief veel tijd om eventuele tegenvallers te compenseren, kun je kiezen voor een profiel met een hoger risico. Beleggers op leeftijd kiezen meestal voor een matig of laag risico.

Gespecialiseerde vermogensbeheerders weten hoe zij de risico’s het beste kunnen spreiden over verschillende beleggingen. Ook al verkeert de beurs in zwaar weer, door deze spreiding kunnen zij op de lange termijn naar alle waarschijnlijkheid alsnog een stijgende lijn presenteren. Zij nemen geen overhaaste beslissingen en leven niet in de waan van de dag. Door weloverwogen te kopen en verkopen, beheren zij je vermogen op een zo stabiel mogelijke manier.

Duurzaam beleggen heeft de toekomst

Onze hele maatschappij is steeds meer overtuigd van de noodzaak van duurzaamheid. Dat geldt ook voor de beleggingswereld. Er is een duidelijke verschuiving merkbaar richting duurzaam beleggen. Wat jij onder duurzaam verstaat, bepaal je uiteraard zelf.

Over het algemeen wordt met duurzaam beleggen bedoeld dat je geen geld steekt in bijvoorbeeld olie- en gasbedrijven, maar dat je toekomstgerichte bedrijven beloont en stimuleert door hun aandelen te kopen. Dat kunnen uiteraard bedrijven of merken zijn waar je zelf enthousiast over bent, maar je kunt je ook laten voorlichten of de achtergrond van deze bedrijven onderzoeken. Hoog rendement voor het milieu en de mensheid betekent steeds vaker ook een hoog rendement voor jou als belegger.

Je vermogen als inkomen

Een andere manier van vermogensbeheer waarvoor je kunt kiezen is om je vermogen als inkomen te gebruiken. In dat geval worden er aandelen aangekocht die hoge dividenduitkeringen hebben. Ook zogenaamde Exchange Trade Funds passen goed in dit profiel. Het doel van deze beleggingen is het genereren van inkomsten in de vorm van dividend. Zo krijg je verspreid over het jaar een bedrag uitgekeerd dat je kunt gebruiken als aanvulling op je pensioen of zelfs als je enige inkomen.

Houd hierbij wel in gedachten dat je over dividend ook belasting betaalt en dat de uitgekeerde dividenden minder hoog zijn dan je vooraf had verwacht. Het blijft een belegging en dus een risico.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.