Welke houten vloer is geschikt voor mijn appartement?
Ben je eenmaal verliefd op een houten vloer, dan moet die er natuurlijk ook komen. Als je een appartement hebt ben je vaak gebonden aan bepaalde regels. Informeer dus bij de Vereniging van eigenaren of bij de woning coöperatie naar de mogelijkheden, voor je een nieuwe vloer gaat kopen voor je woning. Voor een huurwoning gelden nog weer andere regels als voor een koop appartement.
Maar is een houten vloer uberhaupt wel geschikt voor een appartement?
Ja, je kunt een houten vloer in je appartement leggen. Ondanks dat een houten vloer veel voordelen heeft, is de gehorigheid een nadeel. Dit geld echter voor elke “harde” vloer bedekking. Omdat je in een appartement niet alleen links en rechts buren hebt maar ook boven en beneden kan dit problemen gaan geven. Maar houd je je aan de richtlijnen, dan mag je een houten vloer in je woning.
Welke houten vloer kan in een appartement?
Je moet zo wie zo een houten vloer kopen die zwevend gelegd kan worden. De vloerenspecialist zal je een lamelparket adviseren. Dit is een gelaagde vloer. Dat wil zeggen dat de vloer uit verschillende laagjes hout bestaat. De toplaag is de uiteindelijke laag die je ziet. Vaak is deze van eiken. Deze laag is kruislinks verlijmd op andere lagen, vaak van beuken en berkenhout. Zo ontstaan er stabiele planken die nagenoeg niet meer werken en zo dus ook zwevend gelegd kunnen worden. De planken zijn allemaal voorzien van een mes en groef zodat er met nadenlijm een verbinding in de vloer ontstaat. Lamel parket heeft de uitstraling van een massieve houten vloer. Een massieve hout vloer is niet geschikt om zwevend te leggen. Dit komt omdat massief hout te veel gaat werken bij klimaat- en luchtvochtigheidsverschillen. Een massieve houten vloer word altijd aan de dekvloer verlijmd.
Ondervloer voor appartement
Bij een houten vloer die zwevend gelegd wordt gebruik je een ondervloer. En dit is nu het belangrijkste in een appartement. De ondervloer moet aan bepaalde eisen voldoen. Een ondervloer is een laag verend isolatiemateriaal. Zo worden de trillingen opgevangen en de geluiden geabsorbeerd. De ondervloer zorgt dus voor geluidreductie.
De gecertificeerde ondervloer
Voor een appartement wordt vaak geëist dat er gebruik wordt gemaakt van een gecertificeerde ondervloer. Vaak voorzien van een TNO en/of TUV certificaat. De ondervloer moet zo wie zo een geluidsreductiewaarde hebben van 10dB. Dat wil zeggen dat de buren maar 10% van het contactgeluid mogen horen. Er zijn verschillende ondervloeren die hieraan voldoen. Denk aan een rubber ondervloer, bruine viltplaten of XPS platen. Zo is er voor elke situatie van de dekvloer wel een passende gecertificeerde ondervloer. Zo kan er ook op vloerverwarming gelegd worden.
Een uitzondering op de regel
In sommige appartementen ligt een “zwevende dekvloer”. De cement of anhydrietvloer is vrijgehouden van alle muren en wanden en van leidingen die direct contact maken met de draagvloer. In deze zwevende vloer zit contact- en isolerende materialen verwerkt. Hier mag juist geen ondervloer op gelegd worden want dit werkt juist averechts. Hier kan de houten vloer zelfs op verlijmd worden (bij een koopappartement). De vloer moet dan wel vrij liggen. Er worden dan wel speciale strips tussen vloer en plinten geplaatst.
Houd je je aan de voorschriften, dan kan er dus zonder problemen een mooi lamelparket gelegd worden.