Wat vindt de uitvinder van internet nu van het huidige internet?


De komst van het internet, of het wereldwijde web, heeft ontzettend veel dingen veranderd voor onze maatschappij. Kan jij je bijvoorbeeld voorstellen dat er geen Google zou bestaan? Dat je niet kan kijken op de website van je favoriete restaurant, wikipedia of online naar foto’s, video’s of films en series kan kijken? Nu vrijwel iedereen door de coronacrisis thuis zit beseffen veel mensen pas hoe afhankelijk we zijn van het internet. Toch heeft het internet sinds haar introduceren ontzettend veel veranderingen ondergaan. Wat zou de oprichter, Tim Berners-Lee vinden van het huidige internetlandschap? 

Niet tevreden

Kortweg zijn een aantal zaken waar Berners-Lee, *uhm – zacht uitgedrukt* niet tevreden over is. Bijvoorbeeld het politiek manipuleren wat momenteel veel online gebeurt, het nepnieuws wat regelmatig op internet verschijnt en de schendingen van privacy die online plaatsvinden, door bijvoorbeeld ongevraagd inzicht te krijgen in iemands internet abonnement. Dat zijn illegale zaken waar het internet oorspronkelijk niet voor was bedoeld en Berners-Lee zou dat graag anders zien. Daarom heeft hij een formeel actieplan opgesteld, Contract for the Web. Hij heeft eerder in een interview met The New York Times uitgesproken dat hij zich veel zorgen maakt over de huidige ontwikkelingen van het internet. “Gemeenschappen worden uit elkaar gerukt, omdat vooroordelen, haat en desinformatie online worden verspreid.”

In Contract for the Web bespreekt Berners-Lee negen agendapunten waar het internet aan zou moeten werken.

Contract for the Web 

In dit formele actieplan, wat gelanceerd is in december van 2019, bespreekt Berners-Lee negen agendapunten waar het internet aan zou moeten werken. Dit actieplan is niet alleen ontworpen door de uitvinder van het internet, het is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende academici, activisten, bedrijven en overheden. 

De negen standpunten

In het contract staan negen standpunten, die gericht zijn aan overheden, bedrijven en individuele internetgebruikers. Benieuwd naar de negen punten?

Overheden

  1. Zorg ervoor dat iedereen toegang heeft tot het internet
  2. Houd het internet altijd toegankelijk
  3. Respecteer en bescherm de fundamentele rechten van gebruikers op het gebied van data en privacy

Bedrijven

  1. Maak het internet betaalbaar en toegankelijk voor iedereen
  2. Creëer online vertrouwen door de privacy en persoonlijke data van gebruikers te beschermen
  3. Ontwikkel technologieën die het beste in de mensheid aanspreken

Individuele internetgebruikers

  1. Word maker en werk samen met andere makers op het web
  2. Bouw sterke gemeenschappen die maatschappelijke discussie respecteren en mensen in hun waarde laten
  3. Vecht voor de toekomst van het internet

Wat vind jij van de plannen van Berners-Lee? Gaat het iets kunnen veranderen in de tijd van nu, of is het dweilen met de kraan open?