Wat te doen bij een kapotte ruit?


Gebroken ruiten kan iedereen overkomen. Het overkomt je en het komt altijd ongelegen. In deze blog vertellen we je alles over de belangrijkste oorzaken van ruitschade, wat je het beste kan doen wanneer een ruit kapot is en hoe je in de toekomst ruitschade mogelijk kan voorkomen. 

Oorzaken van ruitschade

Er zijn veel bekende oorzaken van ruitschade. Inbraak is wel een van de meest voorkomende. Inbrekers slaan vaak een klein enkel glas ruitje stuk in de buurt van de deurklink om die vervolgens open te doen. Vandalen kijken niet perse naar welke ruit het makkelijkste breekt, maar gooien roekeloos dingen kapot. Windschade is een derde oorzaak die veel voorkomt. Denk aan openslaande deuren of dichtklappende open ramen. Een minder bekende oorzaak van ruitschade is een thermische breuk. Een thermische breuk komt voor als er een groot warmte verschil optreedt in het glasoppervlak. 

Ruitschade voorkomen

We komen je alvast teleurstellen: in veel gevallen is ruitschade niet te voorkomen. Er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op een gebroken ruit te verkleinen. Zo is het bij windschade slim om losse elementen in de tuin goed vast te zetten, ramen dicht te houden en deuren op slot te doen. Een (gelegenheids)inbreker komt minder makkelijk binnen bij extra sterk veiligheidsglas. Dit moet je dan uiteraard wel eerst plaatsen door een glaszetter. De kans op thermische breuken kun je verminderen door glas niet te schilderen of te beplakken met folie, ook moet de verwarming niet te dicht op het glas staan.

Toch een ruit stuk? Dit moet je doen

Helaas, je komt erachter dat je ruit stuk is. Wat moet je nu doen? Bel een glasbedrijf! Veel glaszetters zijn zelfs dag en nacht bereikbaar. Het bedrijf stuurt een glaszetter naar je toe om de schade te herstellen en zal alle glasscherven meenemen. In het geval van enkel glas kunnen ze de ruit direct herstellen. Zat er dubbel glas of HR++ glas in het kozijn, dan plaatsen ze eerst een noodvoorziening. Ze meten de ruit in en bestellen daarna direct het op maat gemaakte glas om deze vervolgens een paar dagen later in het kozijn te plaatsen. Zelf hoef je niks te doen, de glaszetter regelt alles voor je.