Wat kost elektrisch rijden?


Als je het hebt over elektrisch rijden dan hoor je vaak mensen zeggen dat elektrisch rijden duur is. Maar is dat nu eigenlijk wel zo? We gaan in deze blog kijken wat het kost om elektrisch te rijden.

Rondtoeren met een elektrische wagen klinkt ideaal. Je hoeft nooit meer te tanken, alleen maar opladen. Minder onderhoud, minder wegenbelasting en ook nog eens subsidie? Dat klinkt toch allemaal veel te mooi om waar te zijn? Als je een elektrische auto qua kosten gaat vergelijken met een auto die rijdt op benzine dan is het goed dat alle verschillende kostenposten even naast elkaar neerlegt.

Aanschaf en investering

Want ja, een elektrische wagen is duurder in aanschaf dan wanneer je zo’n auto vergelijkt met een auto die rijdt op benzine. Kijk naar de Opel Corsa bijvoorbeeld. Deze is 7500 euro duurder als je gaat voor elektrisch. Tegenwoordig heb je ook steeds vaker tweedehandsauto’s die elektrisch rijden. Dat maakt het goedkoper. Een elektrische auto kopen wordt goedkoper naarmate je er langer in rijdt. Als je een auto aan de laadpaal zet thuis dan kost het, na aanschaf van een laadpaal, enkel nog stroom. Dit is goedkoper dan benzine of diesel. En kan milieuvriendelijk opgewekt worden.

Naast aanschaf kijken we natuurlijk ook naar kosten voor het opladen. Als je thuis wilt opladen zal je een stroompunt moeten aanleggen. Ook dit is weer een investering voor de toekomst. Maar je kan ook fiscale voordelen krijgen. Denk aan aanschafsubsidie, lagere bijtelling, milieu-investeringsaftrek, geen bpm en ook geen wegenbelasting. Hierdoor wordt het allemaal voordeliger om rond te rijden in elektrische auto.

Onderhoud

Als we kijken naar onderhoud dan zal je in het begin weinig onderhoud hebben aan je auto. Alleen er is wel een grote maar, áls er iets aan je elektrische auto vervangen moet worden dan zijn de kosten vaak hoor. Dat komt omdat een accupakket duur is en de onderdelen ervan ook. Het is allemaal vrij nieuw natuurlijk. Veel autofabrikanten proberen deze angst weg te nemen bij de consumenten door bijvoorbeeld een zeer uitgebreide garantie aan te bieden op het accupakket.

Zoals je kan lezen is het dus lastig te zeggen wat het precies kost om elektrisch te rijden. Hoewel de aanschaf van een laadpaal of een elektrische auto duur is, krijg je veel subsidie om de kosten lager te houden. Aan alle kanten wordt het financieel aantrekkelijk gemaakt om te kiezen voor elektrisch rijden.