Wat is het beste wifi netwerk: router van je provider, mesh-wifi of losse accespoints?


Internet. Het grote world wide web. Kunnen we nog zonder internet? Natuurlijk niet. We zijn niet alleen verknocht aan onze smartphones. Ook heel veel apparaten in en om het huis werken op wifi. Denk aan camera’s, je televisie en de koelkast. Nee, een leven zonder internet kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar helaas bestaat er nog wel zoiets als slecht internet. In deze blog vertellen e jou meer over verschillende wifi-netwerken en welke je het beste kunt kiezen in jouw situatie.

De grootste irritatie is dus het hebben van een beperkt wifibereik in en om het huis. En dat terwijl internet thuis één van de eerste levensbehoeftes is geworden. Plekken waar het internet vaak minder goed is, zijn bijvoorbeeld het souterrain, de zolder of plekken in de tuin. Nu zou je ervoor kunnen kiezen om netwerkkabels door het huis te trekken. Maar dat is wel een flink klusjes. Er zijn een aantal alternatieven die je kunt proberen om het internet in jouw woning naar een hoger niveau te trekken.

  • Router van je provider
  • Mesh-wifi
  • Losse accespoints

We behandelen alle drie de opties even apart.

  1. Router van je provider

Als je ergens een tv- en internetabonnement afsluit dan krijg je vaak een gratis router van de provider zelf. Nu worden deze routers wel steeds beter, want vroeger kreeg je dan een heel goedkoop exemplaar waardoor het internet niet altijd even best was. Nu weten providers steeds beter dat perfect internet zorgt voor tevreden klanten, dus de goedkopere routers verdwijnen steeds vaker van het toneel. Hiervoor zijn betere routers in de plaats gekomen. Nu krijg je ze vaak niet meer gratis, maar je hebt ze in bruikleen. Op het moment dat een abonnement stopt, lever je dus je router weer in. Prima oplossing, want je krijgt dus een betere router dat automatisch zorgt voor sterker wifi. Daarnaast blijft de router eigendom van de provider, dus mocht er iets kapot gaan dan kun je ervan uitgaan dat je een nieuwe krijgt.

  1. Mesh-wifi

Dit is een vrij nieuwe manier van wifi creëren in je woning. Het wordt ook wel multi-room wifi genoemd en dat verklaart wel een beetje hoe het werkt. In plaats van wifi vanuit één plek te zenden, de router, worden er nu meerdere wifipunten gemaakt. Deze punten worden nog wel steeds benieuwd vanuit één plek. Maar ze sturen als het ware de wifi door naar andere plekken, denk aan de zolder en de tuin. Hierdoor kun je jouw wifi-netwerk gemakkelijk uitbreiden waardoor je overal goed wifi hebt.

  1. Losse accespoint

Als je op zoek bent stabiel internet dan kun je er ook voor kiezen om te werken met losse accespoints. Hierbij trek je een netwerkkabel door je woning heen vanuit je router naar bijvoorbeeld de zolder. Aan de andere kant zit een wifi-accespoint. Hierdoor heb je 100% goed internet omdat een kabel niet gevoelig is voor digitale ongeregeldheden. Houd er wel rekening mee dat je een wifi-wachtwoord op je wifi-accespoints zet, want deze komen vaak onbeveiligd uit de doos en je bent vast niet van plan om je internetgegevens met hackers te delen.