Wat is de meest duurzaam gemaakte telefoon?


Duurzaamheid wordt anno 2020 steeds belangrijker. We moeten aan de wereld denken als we er zuinig op willen zijn. Dat betekent dat steeds minder mensen vliegen, er steeds meer mensen voor kiezen om vegetarisch te eten, we kouder wassen, minder douchen, etcetera. Ook bij gadgets wordt er de laatste jaren steeds meer gefocust op duurzaamheid: elektrische auto’s zijn populairder dan ooit tevoren. Maar heb je er eigenlijk wel eens bij stilgestaan hoe duurzaam de telefoon is die je gebruikt? En wat de meest duurzame telefoon is die er verkocht wordt? Wij zochten het voor je uit.

Slecht nieuws voor gadgetfreaks

Modeliefhebbers die over willen stappen naar duurzame mode, zullen moeten beseffen dat ze vooral minder moeten gaan kopen. Oók al is shoppen juist het gene waar ze zo van houden. Voor gadgetfreaks geldt hetzelfde: wil je een duurzame telefoon, dan zul je vooral lang moeten doen met je telefoon, en niet elk jaar een nieuwe kopen. Zie het als hetzelfde verschil tussen fast en slow fashion.

De meest duurzame telefoon om in 2020 aan te schaffen

De verkoper van het meest duurzame toestel speelt in op het idee van ‘fast versus slow’. Ze brengen namelijk niet elk jaar een nieuwe telefoon op de markt, maar doen het rustig aan en lanceren ongeveer elke vier jaar een nieuwe telefoon.

Fairphone

Deze telefoon is vrijwel volledig gemaakt van materialen waarbij de herkomst te achterhalen valt. Grotendeels zijn ze allemaal hergebruikt. Deze telefoon draait op Android. Daarnaast zit het bedrijf achter de duurzaamste telefoon, Fairphone, ook dicht op het productieproces zodat ze verzekerd zijn van een verantwoorde productie. Werken mensen over? Dan krijgt de Taiwanese fabriek, die het toestel produceert, straf. Met de telefoon wordt een schroevendraaier geleverd en alle onderdelen zijn zo gemaakt dat ze makkelijk vervangbaar zijn.

De kosten

Een duurzame telefoon hoeft helemaal niet duur te zijn. Je bespaart het meest op de kosten wanneer je kiest voor een goedkoop abonnement. Kijk bijvoorbeeld op Telefoonabonnement.nl, waarbij je verzekerd bent van de juiste prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast zijn veel budget smartphones vaak ook duurzame toestellen, de fairphone kost bijvoorbeeld maar 450 euro. Zo zie je maar weer, goedkoop is lang niet altijd duurkoop!