Waarom is foliumzuur het beste vóór de zwangerschap?


Het innemen van foliumzuur tijdens de zwangerschap bevordert een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Foliumzuur is een vitamine (B9) en het zit in bepaalde voedingsmiddelen. Daarnaast kun je kiezen voor foliumzuur supplementen.

Waarom is foliumzuur belangrijk voor je baby?

Als je van plan bent om een baby te krijgen, is het belangrijk dat je twee tot drie maanden voordat je zwanger wordt foliumzuurtabletten slikt. Zo kan het zich in je lichaam opbouwen tot een niveau dat je toekomstige baby het beste beschermt tegen neurale buisdefecten, zoals spina bifida.

Omdat je binnen een maand na het proberen zwanger kunt worden, is het ideaal om twee maanden voordat je stopt met anticonceptie te beginnen met het innemen van foliumzuurtabletten. Als je al gestopt bent met anticonceptie is dat niet erg, begin er dan nu mee en tot week 12 van de zwangerschap.

Je kunt ook proberen meer voedingsmiddelen te eten die foliumzuur bevatten, de natuurlijke vorm van foliumzuur. Maar zelfs een gezond dieet bevat niet genoeg foliumzuur voor een zwangerschap, dus foliumzuurtabletten innemen is heel belangrijk.

Als je foliumzuurtabletten langer dan twee tot drie maanden slikt, is dat prima en niet schadelijk.

Waarom zou ik foliumzuur slikken?

Als je de juiste hoeveelheid foliumzuur in je lichaam hebt voordat je zwanger wordt, vermindert dat het risico op neurale buisdefecten bij de baby met wel 70%. Neurale buisdefecten zijn problemen met de hersenen of het ruggenmerg, waaronder spina bifida.

Spina bifida komt niet vaak voor, maar het kan een breed scala aan problemen voor de baby veroorzaken, waaronder:

  • Problemen met bewegen
  • Blaas- en darmproblemen
  • Leerproblemen

Hoeveel foliumzuur moet ik nemen?

De meeste vrouwen wordt geadviseerd om elke dag een goed supplement van 400 mcg te nemen. Het beste foliumzuur supplement is verkrijgbaar bij de meeste apotheken, supermarkten en natuurvoedingswinkels. Je huisarts kan ze je misschien ook voorschrijven.

Je kunt foliumzuur ook krijgen in sommige multivitamines speciaal voor de zwangerschap. Als je dat doet, let er dan op dat de tablet geen vitamine A bevat. Hoge doses vitamine A kunnen in de eerste drie maanden van de zwangerschap ontwikkelingsproblemen veroorzaken.

Je kunt ook proberen voedingsmiddelen te eten die foliumzuur bevatten. Dit zijn onder andere:

  • Broccoli
  • Spruitjes
  • Spinazie
  • Asperges
  • Erwten
  • Kikkererwten
  • Verrijkte ontbijtgranen

Het eten van voedingsmiddelen met veel foliumzuur alleen is niet genoeg om de baby de beste bescherming te geven, dus het is belangrijk om ook de tablet in te nemen.

Tot slot: hoe kom ik aan foliumzuur?

Foliumzuur zit in veel vitaminen voor de zwangerschap. Deze zijn niet schadelijk, maar soms wel duur. Het is vaak goedkoper om foliumzuur los te kopen dan dure merksupplementen te kopen.

Neem geen vitamine A supplementen of supplementen die vitamine A bevatten, zoals lever- of visolie. Hoge doses vitamine A kunnen juist ontwikkelingsproblemen veroorzaken in de eerste drie maanden van de zwangerschap.