Waarom blijven tech-aandelen in 2021 een van de meest populaire om in te investeren?


Het is al een tijdje populair om te investeren in aandelen van tech bedrijven en dat is niet zo heel vreemd. Tech bedrijven zijn in de afgelopen jaren namelijk ontzettend hard gegroeid. Als je 5 jaar geleden aandelen in Facebook had gekocht, had je vandaag een rendement van 300% gehad, wat aanzienlijk meer is dan wanneer je in een niet-technisch bedrijf had geinvesteerd. Zal het in 2021 nog steeds populair zijn om in tech-aandelen te investeren?

Hoge winstmarges

Een van de grootste voordelen van tech-bedrijven is dat ze een veel hogere winstmarge hebben dan bedrijven die niet digitaal zijn. Neem daarbij als voorbeeld een website voor sportweddenschappen, zoals Bet777, in vergelijking met eenzelfde bedrijf dat niet digitaal is. Het niet-digitale bedrijf heeft extra kosten voor het drukken van de bonnetjes, die vervolgens ook verspreid moeten worden over het hele land. Wanneer er een weddenschap van €20 wordt afgesloten, gaat dus ongeveer 25% van dat bedrag al op aan print- en verzendkosten. Het online bedrijf dat dezelfde dienst online levert, maakt deze kosten niet, waardoor er automatisch meer winst overblijft. Dat is gunstig voor jou als aandeelhouder.

Daarbij zijn de mogelijkheden online ook veel groter. Wanneer de bonnetjes van het niet-digitale bedrijf op zijn, kan er niet meer gewed worden voordat er nieuwe bonnen worden gedrukt en geleverd. Online kunnen er eindeloos nieuwe weddenschappen afgesloten worden, waardoor dit probleem nooit zal bestaan. Het tegenovergestelde daarvan is ook waar. Als er minder wordt afgenomen dan er is geproduceerd, blijft het niet-digitale bedrijf zitten met gedrukte bonnen die niet meer gebruikt kunnen worden. De kosten die hiervoor zijn gemaakt, worden niet meer terugverdiend. Dat kan een flinke impact hebben op de winst. Een digitaal bedrijf loopt dit risico niet, waardoor de winst minder kans loopt om negatief beïnvloed te worden.

Digitalisering blijft ontwikkelen

In de laatste jaren zijn we bijna alles digitaal gaan doen en het lijkt erop dat die ontwikkeling zal doorzetten. Waar je voorheen alleen nog kleding, boeken en huishoudelijke spullen online kocht, zal je binnenkort ook je boodschappen online bestellen en zelfs in het café je bestelling laten opnemen door een computer. De tech-bedrijven die de apparatuur en software voor deze services ontwikkelen, zullen daardoor ontzettend snel groeien, waardoor het aantrekkelijk is om aandelen te kopen.

Veel keuze

Tussen 2012 en 2016 is het aantal tech-bedrijven in Nederland met meer dan 10.000 toegenomen en die groei heeft zich in de jaren daarna doorgezet. Door het grote aanbod is er altijd wel een beursgenoteerd tech-bedrijf te vinden dat past bij de interesses en behoeftes van een belegger. Beleggen in een (tech-)bedrijf dat je begrijpt en interessant vindt, is voor iedere belegger een aantrekkelijke keuze.

De laatste tien jaar zorgden de ontwikkelingen in de tech-sector voor het grootste deel van de winstgroei op de beurs. Experts vermoeden dat je ook de komende tien jaar niet om tech-aandelen heen kan als je wil beleggen. Er zijn maar weinig andere sectoren waarbij de kans op een hoog rendement vergelijkbaar is en daarbij blijft het aanbod doorgroeien. Het zal dus ook in 2021 populair blijven om te investeren in tech-aandelen.