Poppers: wat zijn het en hoe gebruik je het veilig?


Poppers zijn een soort vloeistof dat kan worden ingeademd. Ze zijn meestal gemaakt van alkylnitrieten, dit zijn vloeistoffen die gemakkelijk verdampen. Wanneer je de inhoud van de poppers gaat inademen, zal je een korte, intense high beleven. Hierdoor word je ontspannen. Poppers worden al eeuwenlang door mensen gebruikt, maar zijn sinds de laatste jaren enorm populair geworden. Zo werken poppers ontspannend, tillen ze de seksuele ervaring naar een hoger level en kan het zorgen voor een euforisch moment. Wil jij ook weten wat poppers zijn? Hieronder praten we je bij.

Wat zijn poppers?

Een flesje met daarin een soort vloeistof dat kan worden ingeademd of op de huid kan worden gewreven: dat zijn poppers. Ze worden op dit moment voornamelijk gebruikt om seksuele ervaringen te verbeteren of om te zorgen voor een ontspannen momentje, terwijl ze vroeger – in de negentiende eeuw – juist werden gebruikt om hartkwalen te behandelen. Wanneer je het flesje opendraait kun je de inhoud inhaleren. Het effect zal ontspannend zijn en zal ongeveer vijf minuten duren. Poppers zullen de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom vergroten.

Waarom poppers gebruiken?

Poppers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. De voornaamste reden waarom poppers worden gebruikt, is om het seksuele genot naar een hoger level te tillen. Ze zijn meestal gemaakt van alkylnitrieten, die de bloedvaten verwijden en de hartslag verhogen. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van plezier en opwinding. Poppers worden vaak gebruikt tijdens seks als een manier om de ervaring te verbeteren, maar kunnen ook worden gebruikt om je te laten ontspannen.

Wat zijn de verschillende nitrieten?

Er bestaan verschillende soorten poppers op basis van zogenoemde nitrieten. Hieronder zullen we de verschillende poppers voor je opsommen.

  • Amylnitriet: Poppers op basis van amylnitriet, afgekort ook wel amyl genoemd, zijn de klassieke poppers met een krachtige werking. Het effect van amyl is dan ook het sterkst ten opzichte van andere poppers, en houdt langdurig aan.
  • Pentylnitriet: Poppers op basis van pentylnitriet zijn de krachtigste die je kunt krijgen. De werking treedt onmiddellijk op.
  • Propylnitriet: Sinds de jaren 80 vormde propylnitriet de basis van poppers, welke je nog steeds kunt verkrijgen. Ook poppers op basis van propylnitriet hebben meteen effect en houdt langdurig aan.

Hoe kun je poppers veilig gebruiken?

Het is dus de bedoeling dat je de inhoud van poppers zal inhaleren. Je kunt wat inhoud druppelen op een zakdoekje of een watje, maar je kunt ook rechtstreeks aan het flesje ruiken. Toch kunnen poppers gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Hier zijn enkele tips voor het veilig gebruiken van poppers:

  1. Gebruik poppers alleen in een goed geventileerde ruimte. Poppers kunnen duizeligheid en misselijkheid veroorzaken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u zich in een omgeving bevindt waar je, als het nodig is, frisse lucht kunt krijgen.
  2. Vermijd het gebruik van poppers als je astma of andere aandoeningen van de luchtwegen hebt. Poppers kunnen deze aandoeningen verergeren en tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.
  3. Meng poppers niet met andere drugs, alcohol of medicijnen. Dit kan het risico op bijwerkingen en mogelijk gevaarlijke bijwerkingen vergroten. Gebruik poppers ook vooral niet als je ook Viagra gebruikt: dit kan zelfs een hartstilstand veroorzaken.
  4. Gebruik slechts kleine hoeveelheden poppers tegelijk. Te veel innemen kan leiden tot een overdosis.

Wanneer je poppers in Nederland gaat gebruiken, wees je er dan wel van bewust van de risico’s die eraan kleven. Ze kunnen gevaarlijk zijn als je ze niet op de goede manier gebruikt. Houd dus rekening met de bovenstaande tips, zodat je zeker weet dat je een leuke en ontspannen tijd kunt beleven.