Overlast vrij bouwen in de wijk
In woonwijken vinden veel bewoners het vervelend: bouwen in de straat. Ze zijn bang voor geluidsoverlast, veiligheid en een verminderd uitzicht. Toch is het af en toe nodig dat er bouwvakkers in de straat zijn, bijvoorbeeld voor een verbouwing, nieuwbouw of onderhoud. Gelukkig zijn er een hoop zaken die jij kan regelen om ervoor te zorgen dat de buurt zo weinig mogelijk last heeft van de bouwwerkzaamheden.
Communicatie is stap 1
Een van de grootste irritaties is onduidelijkheid. Ook ergeren mensen zich er aan als er onverwacht iets gebeurt. Door tijdig te communiceren kun je beide zaken wegnemen. Zeker als jij een langere tijd moet bouwen in een wijk, kan dit fijn zijn. Stuur bijvoorbeeld een brief naar de omliggende bewoners om ze te laten weten hoelang jij verwacht bezig te zijn. Ook kan het slim zijn om tijdig een update te sturen als jij weet dat er veel overlast kan zijn, bijvoorbeeld door groot vervoer of geluidsoverlast in de straat. Zo kun je irritatie omzetten in begrip, mensen weten immers dat er iets is en wanneer de overlast voorbij is.
Gebruik van bouwhekken
Mensen zijn vaak erg nieuwsgierig van aard. Door bouwhekken met bouwhekdoeken te plaatsen, kun je voorkomen dat zij non-stop kijken en gluren naar de bouwplaats. Daarnaast voorkom jij dat ze ongewenst de bouwplaats op lopen. Zeker als er ook nog eens kleine kinderen in de straat wonen kan dit heel prettig zijn. Zo verhoog jij immers de veiligheid van de omwonenden en van de bouwvakkers.
Probeer vroege overlast te vermijden
Als jij dicht bij een woonwijk moet bouwen, wordt het doorgaans niet gewaardeerd als er al erg vroeg veel geluidsoverlast is. Vaak vinden mensen dit voor een enkele keer niet erg, maar maak er geen gewoonte van. Probeer niet voor 8:00 uur ’s ochtends al met veel lawaai te beginnen met werken, maar doe dit iets later op de dag. Mocht dit een enkele keer wel nodig zijn, dan vinden bewoners het fijn als zij dit op tijd weten.
Blijf altijd vriendelijk
Een simpele goeiendag naar bewoners kan al veel doen. Door een open houding te hebben, komen buurtbewoners makkelijker langs als ze vragen hebben. Dit is een stuk fijner dan wanneer ze boos zijn en geen gesprek meer willen aangaan. Door zo vriendelijk mogelijk te blijven, blijft de andere partij doorgaans ook vriendelijker.