Nieuwsgierig naar het investeren in crypto’s?"/>

Nieuwsgierig naar het investeren in crypto’s?


Het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig wel wat weet over cryptocurrencies, of ze het nu begrijpen of niet. Het nieuws is vol met verhalen over cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum, en hoe de prijzen ervan vertienvoudigd zijn in een paar korte jaren. Misschien heb je wel eens overwogen om te gaan investeren, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen. In dit artikel zullen we wat meer vertellen over hoe het nou precies werkt.

Bitcoin het meest bekend

Cryptocurrencies zijn digital of virtuele munten die gebruik maken van cryptography (codering) om veilig te kunnen transacties uit te voeren. Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, is in 2009 ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Het doel van Bitcoin was om een ​​decentrale peer-to-peer elektronische cash systeem te creëren, zodat mensen geld konden verzenden zonder dat er een bank of tussenpersoon aan te pas hoefde te komen.

Duizenden cryptocurrencies op de markt

Inmiddels zijn er duizenden cryptocurrencies op de markt, met een totale marktwaarde van meer dan $ 1 biljoen. Bitcoin is nog steeds verreweg de grootste cryptocurrency, met een marktwaarde van ongeveer $ 450 miljard. Ethereum is de tweede grootste cryptocurrency, met een marktwaarde van ongeveer $ 130 miljard. Ook Ripple en Cardano timmeren flink aan de weg. 

Exchanges

Cryptocurrencies worden gekocht en verkocht op exchanges, online marktplaatsen waar kopers en verkopers elkaar ontmoeten om te handelen. Er zijn verschillende soorten exchanges, maar de meeste zijn gecentraliseerd of semi-gecentraliseerd. Dit betekent dat ze een tussenpersoon zijn die ervoor zorgt dat de transacties soepel verlopen.

Als je wilt investeren in cryptocurrencies, zal je eerst moeten besluiten welke exchange je gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende exchanges om uit te kiezen, dus doe je research en kies de exchange die het beste bij je past. Sommige factoren die je kunt overwegen, zijn:

  • Of de exchange gecentraliseerd of gedecentraliseerd is 
  • Hoeveel cryptocurrencies de exchange aanbiedt 
  • Of de exchange een goede reputatie heeft 
  • Hoe gemakkelijk de exchange te gebruiken is 
  • De kosten die de exchange in rekening brengt.

Uitleg van een aantal belangrijke termen

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om enkele belangrijke termen uit te leggen die je vaak zult horen:

Blockchain

Een decentrale, openbare database die alle transacties binnen een cryptocurrency bijhoudt. Elke transactie wordt gecodeerd en vervolgens in een blok geplaatst. Elk nieuw blok wordt vervolgens gekoppeld aan het vorige blok, waardoor een chain ontstaat.

Mining

Het proces waarbij nieuwe transacties worden bevestigd en toegevoegd aan de blockchain. Miners ontvangen beloningen in de vorm van cryptomunten voor het leveren van hun rekenkracht.

Wallet

Een digitale portemonnee waar je je cryptocurrencies kunt opslaan. Er zijn verschillende soorten wallets, maar de meest populaire zijn desktop wallets, web wallets en hardware wallets.

Investeren in cryptocurrencies

Als je besluit om te investeren in cryptocurrencies, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te veel geld te investeren. Dit komt omdat de prijzen van cryptocurrencies erg volatiel (wisselvallig) kunnen zijn, dus je kunt je investering snel kwijtraken als je niet voorzichtig bent. Begin dus met een klein bedrag en investeer alleen geld dat je kunt missen.