Laminaat onderhouden: waar moet je allemaal aan denken?"/>

Laminaat onderhouden: waar moet je allemaal aan denken?


De laminaatvloer is al jaren ongekend populair. Het is een zeer veelzijdige vloer en beschikt over tal van voordelen. Een van de grotere voordelen van deze vloer is het relatief eenvoudige onderhoud. Je hebt weinig nodig om de vloer mooi te houden. Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niets meer hoeft te doen. Er zijn nog altijd dingen waar je rekening mee moet houden. Daarom volgen hier enkele tips om laminaat te reinigen en deze van het juiste onderhoud te voorzien. Zo heb je langer plezier van jouw mooie vloer.

Gebruik geen allesreiniger

In deze moderne tijd zoeken we voor alles een snelle oplossing. We denken niet te lang na over het gebruik van schoonmaakmiddelen en pakken gewoon wat nog in de kastjes ligt. Allesreiniger is hierbij een populaire keuze. Toch is dit bij een laminaatvloer geen goede beslissing. Hoewel dit over het algemeen wel bekend is, zijn er nog altijd talloze mensen die wel degelijk allesreiniger aan hun sopje toevoegen als ze de vloer gaan dweilen. Op die manier verwijder je echter een deel van de coating van de vloer. Hierdoor wordt de vloer sneller dof en verliest deze het effect wat hij eerst had. Enorm zonde! Maar welk schoonmaakmiddel kan je dan wel gebruiken?

Het is het beste om een zo natuurlijk mogelijk schoonmaakmiddel te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakazijn. Bepaal van tevoren ook eerst eens goed of het Ć¼berhaupt wel nodig is om een reiniger aan het water toe te voegen. Als je kokend water gebruikt (wel goed uitwringen!) is dit vaak al voldoende om de vloer weer te laten blinken.

Heb je last van hardnekkig vuil op de vloer? Kies dan voor een speciaal reinigingsmiddel voor laminaatvloeren. Dan weet je zeker dat deze de vloer niet onnodig dof zal maken.

Stofzuigen met een speciaal mondstuk

Stofzuigen is een goede manier om de vloer te ontdoen van viezigheid, zand en voedselresten. Bij een laminaatvloer is het belangrijk dat kruimels en zand zo snel mogelijk worden opgeruimd. Als dit te lang op de vloer aanwezig blijft en mensen er overheen lopen, zal dit uiteindelijk voor wrijving zorgen en beschadigingen veroorzaken.

Regelmatig stofzuigen is dus van belang om de vloer in topconditie te houden. Houd er hierbij wel rekening mee dat een harde borstel de vloer ook kan beschadigen. Kies daarom altijd voor het juiste mondstuk. Bij voorkeur een zachte borstel die speciaal is ontwikkeld voor laminaatvloeren.

Een goede deurmat doet wonderen

Zand en viezigheid kunnen de vloer onnodig beschadigen. Je kunt een groot deel van deze beschadigingen al voorkomen door simpelweg een goede deurmat te gebruiken. Leg er eentje bij de voordeur en eventueel de achterdeur en zorg ervoor dat elk gezinslid hier gebruik van maakt. Probeer tevens zo min mogelijk met schoenen door het huis te lopen. Dat is niet alleen beter voor de voeten, maar ook zeker voor de levensduur van je vloer.