Kies de perfecte plantenboek voor in jouw tuin 


Een goede plantenbak kan ervoor zorgen dat jouw tuin een stuk vrolijker wordt. Vooral wanneer je een terras hebt waar je vaak zit kan je deze mooie met plantenbakken inrichten. Maar welke past nu in jouw tuin? Wij zochten het voor je uit. 

Het vinden van de juiste combinatie. Dat is key bij het vinden van de perfecte plantenbak. Want er zijn zo veel verschillende soorten plantenbakken op de markt. En je wil toch niet dat uiteindelijk jouw plantenbak totaal de verkeerde toon slaat in je tuin? Om dat te voorkomen stellen wij je 4 verschillende vragen. Hier kan je antwoord op geven om erachter te komen welke plantenbak jij nu nodig hebt. Dus ga jij voor een rechthoekige plantenbak of juist een ovale plantenbak?

#1 Waar komt je plantenbak te staan? 

Laten we beginnen met waar je plantenbak in de tuin komt te staan. Het kan zijn dat je een balkon hebt en daardoor minder plek voor een plantenbak op de grond. Dan kan een hangende plantenbak de perfecte oplossing zijn. Maar het kan ook zijn dat jij een plantenbak neerzet in de volle zon met hard groeiende planten erin. Denk hierbij aan lavendel of een hortensia. Dan past daar heel goed een terracotta plantenbak. Heb je planten die bolvormig groeien dan kan een ronde of bolvormige plantenbak de perfecte combi zijn. 

Op het terras kies je liever voor grotere plantenbakken die voor een natuurlijke scheiding zorgen. Tegenwoordig wordt er bij een houtenoverkapping met terras vaak gekozen voor een cortenstaal bloembak. Deze lijken heel natuurlijk en zijn vaak een stuk groter waardoor ze meer privacy geven. 

#2 Past het bij mijn stijl van wonen? 

 

Nu is het goed om te kijken hoe je eigenlijk woont. Vaak trek je het karakter van je inrichting door in je tuin. Zo hou je misschien wel van hout tinten in je woning. Dan kan dit ook ontzettend mooi zijn om door te voeren in je tuin. Denk aan een houtenoverkapping of een houtenschutting. Maar ook kan je natuurlijk kiezen voor een houtenplantenbak. Deze kan je zelf maken van overgebleven schuttingdelen bijvoorbeeld. Is jouw huis meer een urban jungle, dan wil je dat de plantenbakken hierbij aansluiten. In de tuin gebruik je dan terracotta plantenbakken bijvoorbeeld. 

Maar denk ook aan een kleine moestuin met hangende plantenbakken met kruiden tegen de schutting aan. 

#3 Wat is de juiste maat plantenbak? 

Nu komt misschien wel het moeilijkste onderdeel, want hoe groot moet zo’n plantenbak nu zijn. Natuurlijk kijk je als eerst naar de grote van de planten die erin komt te staan. Maar voordat je daarmee begint maak je een afweging waar je hem precies naar gaat zetten. Je kan hem bijvoorbeeld als afrastering gebruiken om meer privacy in je tuin te krijgen. Maar misschien gebruik je plantenbakken meer als opvulling. Afhankelijk van de grote die opgevuld moet worden kies je de juiste plantenbak. 

Wil je zelf een verrijdbare plantenbak maken die je overal kan neerzetten? In deze video zie je hoe je deze zelf kan maken.