Is overal in Nederland internet even snel? Alles over 4G, 5G, glasvezel en kabel.


We appen, we kijken online series en we zijn heel de dag online in contact met onze vrienden, familie en followers. Je zou haast denken dat we, naast lucht, voedsel en water ook niet meer zonder internet kunnen leven. En dat internet moet snel, sneller, snelst zijn. Maar wat of wie bepaalt hoe snel jouw internet is? En is dat internet in heel Nederland even snel? In deze blog vertellen we jou alles over 4G, 5G, glasvezel en kabel.

Je kunt alleen internet gebruiken als je ook daadwerkelijk bent verbonden met het internet. Hiervoor ligt de basis bij jouw kernnetwerk, je betaalt hiervoor een internet abonnement. Dit kan bijvoorbeeld voor je telefoon Vodafone zijn en Ziggo voor je internet en tv thuis of op je werk. Vervolgens komt het internetsignaal vanuit grote satellieten binnen op je telefoon of op je modem. Maar niet alles, want tegenwoordig bestaat er ook glasvezelnetwerk. Het laatste stukje van deze “reis” bestaat dan uit een coaxkabel. Hierdoor ontstaat er ontzettend snel internet. Op dit moment is het snelste internet dat je kunt krijgen 5G of glasvezelnetwerk.

Internet is afhankelijk van de dekking

Maar om antwoord te geven op de vraag: is overal in Nederland het internet even snel? Dan is het antwoord daarop nee. Internet is namelijk afhankelijk van de dekking van bijvoorbeeld telefoonpalen en internetkabels, zoals glasvezel. Op plekken waar dit niet goed is, zoals bijvoorbeeld buiten de randstad en op het platteland zal het internet niet sneller zijn. Dit komt omdat het nog niet is aangelegd. Je ziet overigens nu wel in heel Nederland dat er steeds meer glasvezel wordt aangelegd.

3G, 4G & 5G

Naast glasvezel hoor je ook steeds meer over 5G internet. 5G staat voor de vijfde generatie internet. Dit is belangrijk omdat we steeds meer doen op onze telefoons, laptops en computers. Denk bijvoorbeeld aan gamen, films kijken en complete series streamen. Het is dus belangrijk om voor iedereen snel internet te krijgen. Vooral als je games speelt op professioneel niveau, dan is het van belang dat je beschikt over de beste gaming pc en razendsnel internet hebt. Al kun je met 4G ook al een heel eind komen, daarom wordt 5G eerst nog getest in delen van Nederland. Het belangrijkste verschil tussen 4G en 5G internet is dan ook de extreem snelle snelheid van 5G. Veel mensen zijn dus ook enthousiast over 5G.

Wil je supersnel internet?

Dan kun je dus binnenkort kiezen uit 5G of glasvezelkabel. Mits het dus in jouw regio te verkrijgen is. Toch hoef je niet bang te zijn dat je straks alleen toegang hebt tot langzaam internet. Het verschil tussen draadloos, kabel of 4G internet is een zeer technisch verhaal. Daarnaast hoor je ook steeds meer verhalen over de combinatie van gezondheid en de straling van 5G internet. In Europa gelden hier regels voor en aan het begin van 2020 zaten we in Nederland nog onder dit limiet. Dat is dus goed nieuws. Toch moeten er nog meer metingen worden verricht en meer onderzoek worden gedaan naar de resultaten op langer termijn.