Hondentraining mythen en feiten: waarom je jouw hond op de juiste manier moet trainen


Als je een hond in huis neemt, wil je natuurlijk dat hij of zij op de juiste manier wordt opgevoed. Toch gaan er veel verhalen rond wat nu precies ‘die juiste manier’ is. Als toekomstig hondenbaasje kun je daarom zeker baat hebben bij mythen en feiten rondom hondentraining, zodat jij jouw hond op de juiste manier kunt opvoeden.

Mythe 1: Fysieke straffen zijn nodig om een hond te trainen

Dat mensen denken dat fysieke straffen nodig zijn om een hond goed te kunnen trainen, is gelukkig een mythe. Het is zelfs uit den boze om jouw hond fysiek te straffen als de hond iets verkeerd doet. Fysieke straffen kunnen namelijk averechts werken en jouw hond nog agressiever of angstiger maken. In plaats van fysieke straffen kun je juist belonen wanneer jouw hond goed gedrag vertoont. Zo snapt jouw hond wat hij wel moet doen om een brokje te kunnen krijgen. Ook kun je het nee-commando aanleren om ongewenst gedrag te corrigeren. Daarnaast is het goed om je te verdiepen in manieren hoe je jouw hond op de juiste manier kunt opvoeden.

Mythe 2: Alleen jonge honden kun je trainen

Ook is het een mythe dat je alleen jonge honden kunt trainen. Honden zijn namelijk nooit uitgeleerd. Puppy’s zijn dan misschien wel wat snellere leerlingen dan oude honden, maar een oude hond kun je ook nog gewoon commando’s aanleren met genoeg geduld. Dat is dus goed om te weten als jij jouw senior hond nog nieuwe dingen wil aanleren, bijvoorbeeld het leren wennen aan de GPS tracker hond.

Feit 1: Beloningen zijn effectief bij hondentrainingen

We benoemden het net al een aantal keren: het is belangrijk om jouw hond te belonen bij goed gedrag. En dat is zeker een feit. Honden zullen namelijk na het krijgen van een beloning het gedrag associëren met iets positiefs en dat zullen ze vervolgens vaker herhalen, om natuurlijk weer een brokje te kunnen krijgen. Wanneer jouw hond niet meer aan de lijn trekt door deels de anti trektuig hond en door jouw training, mag jouw hond dus zeker een beloning krijgen voor dit goede gedrag.

Feit 2: Hondentraining kan de band tussen baas en hond versterken

Het is ook een feit dat hondentraining de band tussen jou en de hond sterker kan maken. Door de hond te trainen, spendeer je namelijk veel tijd met elkaar door. Jullie leren elkaar beter kennen en kunnen elkaar op den duur vertrouwen. Jij weet wat jij van jouw hond verwacht, en de hond weet wat hij van jou verwacht. Hondentrainingis dus meer dan alleen het aanleren van commando’s, maar ook het versterken van de onderlinge band.