Hoe werkt een stoomoven?


Een stoomoven past goed in de moderne keuken waar we het liefst zo gezond mogelijk eten. De stoom zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen beter bewaard blijven. Daarom kiezen steeds meer mensen kiezen voor een stoomoven. Maar hoe werkt een stoomoven nou precies en wat zijn de mogelijkheden? We leggen het graag uit in deze blog.

De geschiedenis van een stoomoven

Het stomen van voedsel is geen nieuwe uitvinding. Al eeuwen geleden hebben ze in het oude China en Midden Oosten ontdekt dat het bereiden van voedsel veel gezonder is. We zien steeds meer dat deze techniek wordt toegepast in de moderne keuken, door de komst voor stoomovens ook voor consumenten kan iedereen eenvoudig van de voordelen profiteren. Per jaar stijgt de verkoop van stoomovens in Nederland met maar liefst 20 procent. Men is steeds bewuster van het effect van gezond voedsel en wil hier graag in investeren.

Hoe werkt een stoomoven?

Een stoomoven is een oven met stoomfunctie. Door de warmte wordt het toegevoegde water omgezet in stoom. Gerechten in de oven worden bereidt eenvoudig en snel bereidt door het hete waterdamp. Er zijn 3 type stoomovens op de markt:

  • Hogedruk stoomoven: deze oven kan je het beste vergelijken met een snelkookpan. Gerechten worden hier snel in bereidt. Deze oven wordt voornamelijk gebruikt in de horeca.
  • Lagedruk stoomoven: Ideaal voor het bereiden van gerechten met verschillende bereidingstijden. Ook wordt deze oven vaak in de horeca gebruikt.
  • Combi-stoomoven: de combi-stoomoven is voor particulieren de meest populaire stoomoven. De naam van deze oven zegt eigenlijk al wel genoeg. Enerzijds kun je gebruikmaken van stoomfunctie, terwijl je anderzijds gebruikt maakt van de hete lucht optie.

De voordelen van een stoomoven

Wat een groot voordeel van een stoomoven is, dat is dat door het stomen de smaak van de gerechten beter behouden blijft. Bovendien is stomen ook nog eens erg gezond. Dit komt doordat de voedingsstoffen, mineralen en vitamines in tact blijven. Dit is de reden waarom steeds meer wordt gekozen om vooral groenten in de stoomoven te bereiden. De smaak van de groente blijft optimaal en de voedingsstoffen blijven behouden. Het laatste voordeel is dat de maaltijden een stuk minder vet zijn, omdat je geen boter of olie bij de bereiding nodig hebt.

Stel jouw keuken samen met stoomoven

Wil je ook graag een stoomoven in je nieuwe complete keuken? Wij bieden ovens aan van diverse topmerken. Denk bijvoorbeeld aan Siemens, Bosch, ATAG en ga zo maar verder. Wil je nou een goed overzicht hebben van alle opties? Maak een gratis adviesafspraak bij een keukenzaak van Kitchen4all bij jou in de buurt. Een adviseur gaat graag met je in gesprek en vertelt je precies wat je moet weten over het kopen van een stoomoven die perfect past bij jouw wensen en eisen.