Een ventilator kopen? Let op deze 3 dingen


Maak jij je alweer op voor een lange en hete zomer? Dan struin je het internet misschien al af naar ventilatoren. Zodra de eerste warme dagen zich aandienen wordt dit namelijk roofgoed. In geen enkele winkel is dan nog een fatsoenlijke ventilator te krijgen. Dus je doet er zeker goed aan om nu alvast rond te kijken en jouw ventilator aan te schaffen.

Maar waar let je op bij het kopen van een ventilator? Welke soorten zijn er eigenlijk allemaal? Dat lees je allemaal in dit artikel. We vertellen je alles wat je moet weten over de verschillende soorten ventilatoren en op welke dingen je moet letten bij het bepalen van je keuze.

  1. Het model

Er zijn verschillende soorten ventilatoren en ieder model heeft weer unieke kenmerken en functionaliteiten. De vloerventilatoren zijn bijvoorbeeld de meest bekende modellen. Deze ventilatoren staan op de grond en worden middels een snoer en stekker in het stopcontact van elektriciteit voorzien. Hierbij heb je nog de keuze uit een staande vloerventilator die wat hoger van de grond zit of een ventilator die juist met de bladen dicht bij de grond zit. Ga je een vloerventilator kopen? Kies dan een model dat groot of klein genoeg is voor de ruimte die jij wilt verkoelen.

Daarnaast heb je ook plafondventilators. Dit zijn modellen die je aan het plafond bevestigt en doorgaans op afstand aan en uit kunt zetten. Soms zit er verlichting ingebouwd waardoor de plafondventilators tevens dienst doen als plafondlamp.

  1. Functionaliteiten

Zoek je een ventilator die de hele kamer kan verkoelen of is een vaste ventilator ook voldoende? Torenventilatoren of vloerventilatoren op een statief hebben doorgaans de functie dat ze kunnen draaien. Op die manier kun je een breder segment van de ruimte verkoelen dan met een vaste ventilator.

In een kleine ruimte is het vaak niet nodig om een ventilator met draaikop aan te schaffen, maar in grotere ruimtes kan het wel degelijk verschil maken. Bepaal daarom voorafgaand aan je aankoop over welke functionaliteiten jouw ventilator moet beschikken.

  1. Vermogen

Het vermogen van ventilatoren kan  nog al eens verschillen. Waar sommige modellen een vermogen hebben van 45 watt tikken andere modellen al gauw de 100 watt aan. Dit vermogen zegt iets over de kracht van de luchtcirculatie. Hoe meer vermogen een ventilator heeft, hoe sneller de bladen ronddraaien, en hoe kouder de lucht aanvoelt.

Ook het gewenste vermogen kun je laten afhangen van de grootte van je ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe hoger het gewenste vermogen. Om de gehele ruimte te verkoelen heb je namelijk flink wat kracht nodig in je ventilator.

Je ventilator online bestellen

Weet je welk model je nodig hebt? Dan kun je deze vaak gemakkelijk online bestellen. Het voordeel hiervan is dat je in één oogopslag alle specificaties kunt inzien. Op die manier heb je snel de juiste keuze gemaakt en kun je genieten van een heerlijk koele ruimte in jouw huis.