Hoe kun je je huis van buiten opknappen?


Verschillende gemeenten zijn erover uit dat er werk aan de winkel is. Gevelrenovatie blijft de aankomende jaren een belangrijk aandachtspunt. Het bepaald immers het gehele straatbeeld. Is jouw gevel in slechte staat en zou het wel een goede opknapbeurt kunnen gebruiken? Het is dan verstandig om zo snel mogelijk dit op te knappen, voordat je gevel ergere schade ondervindt. Maar wat is het prijskaartje hiervan? Elke gevel verschilt natuurlijk van de ander. Daarom is het belangrijk om je af te vragen op welke manieren je jouw gevel kunt renoveren. Hierdoor verschillen de kosten ook enorm. Ben jij geïnteresseerd op welke manieren je jouw huis van buiten kan opknappen? Lees dan verder.

Kosten

Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in het kostenplaatje van het reinigen of renoveren van je gevel. De kosten van een gevelreiniging zijn vaak goedkoper dan een gevelrenovatie. Maar het kan zijn dat een gevelreiniging niet voldoende is voor jouw gevel. De kosten voor een renovatie kunnen tussen de €5 tot €200 per vierkante meter liggen. Als er stenen vervangen moeten worden is de gemiddelde prijs €10 tot €15 per vierkante meter. Het kan zijn dat je gevel zo beschadigd is dat het beter is om het geheel nieuw te bekleden. Er wordt dan een nieuwe laag aangebracht op je huidige gevel. Dit kan ook positief uitpakken voor de isolatiewaarde van je gevel. Het bekleden van je gevel met een nieuwe laag kan met veel verschillende materialen en daarom lopen deze prijzen zo uiteen. Het is mogelijk om gevelbekleding van hout, crepi, steenstrips en kunststof toe te passen. De kosten voor nieuwe gevelbekleding liggen meer uiteen, namelijk tussen de € 40 – € 200 per vierkante meter.

Soorten gevelbekleding

Maar wat is nou precies het verschil tussen deze verschillende materialen als gevelbekleding? Allereerst is het belangrijk om je af te vragen voor welke uitstraling je wilt gaan. Wil je bijvoorbeeld dat je gevel de uitstraling heeft van echte stenen? Dit is mogelijk zonder dat je gebruik maakt van echte stenen. Met steenstrips lijm je stroken van imitatie bakstenen op je gevel. Steenstrips moeten op een droge, vlakke en stabiele ondergrond aangebracht worden. Deze dient bovendien stof- en vetvrij te zijn. Het voornaamste voordeel van steenstrips is dat het een dunne laag omvat van rond de twee centimeter. Dit is ideaal als er beperkte ruimte is. Bovendien is het makkelijk om steenstrips te combineren met een isolatielaag eronder. Hierdoor heb je niet alleen een mooie, maar ook een duurzame gevel. Als je je gevel wilt renoveren, is het een goede mogelijkheid om je gevel tegelijkertijd goed te isoleren. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor meer verkoeling in de zomer en houdt warmte beter vast in de winter. Bovendien bespaar je op energiekosten! Een ander materiaal dat gebruikt wordt voor gevelbekleding is het materiaal crepi. Dit is een betaalbaar materiaal dat ook goed functioneert als afwerking laag na het isoleren van je gevel. Het geeft bovendien een egale afwerking en het gaat vocht tegen. Het is ook mogelijk om je gevel te bekleden met hout of met kunststof. Hout geeft je gevel een natuurlijke en warme uitstraling, maar het heeft eventueel wel meer onderhoud nodig. Bij houten gevelbekleding is het mogelijk om verticale of horizontale latten te plaatsen. Bovendien zit er ook veel verschil in de soorten hout en de bijbehorende kosten ervan. Kunststof heeft per definitie een lange levensduur. Het is verstandig om je goed te laten informeren, maar er is voor ieder wat wils dus!