Hoe is het om in een elektrische auto te rijden?


Jarenlang was het heel normaal dat de enige twee opties van brandstof voor een auto benzine en diesel waren. Vraag je tegenwoordig naar iemands auto, dan zijn dit lang niet meer de enige mogelijkheden voor brandstof. Elektrische auto’s zijn namelijk steeds populairder en zullen dat naar verwachting alleen maar meer worden. Naast dat elektrische auto’s veel fiscale voordelen met zich meebrengen (daarover later meer), brengt het rijden ervan ook veel andere voordelen met zich mee. Benieuwd welke? Nou, deze bijvoorbeeld:

Snel op te trekken

Door het lichte gewicht van veel elektrische auto’s zal je merken dat je heel snel kunt optrekken. Je voelt de krachten van het vooruit schieten wanneer je voet vol op het gas zet. Een elektrische auto heeft ook een hogere motorkoppel, wat tevens bijdraagt aan het snellere optrekken. Daarnaast zal het optrekken van de auto ook ‘soepeler’ aanvoelen dan bij een auto op brandstof.

Rekening houden met de oplader

We kennen allemaal wel het gevoel van een telefoon die aan de lader zit. Je checkt regelmatig hoeveel procent hij nog heeft en gaat soms pas de deur uit wanneer je telefoon een X aantal procent aan batterij heet. Hoewel je dit gevoel misschien zult herkennen bij je telefoon of laptop of computer, hebben de eigenaren van elektrische auto’s dit gevoel ook bij hun bolide. In plaats van te tanken, hoeven zij alleen rekening te houden met ev charging stations.

Duurzame energie

Hoewel elektrisch rijden sowieso al een duurzamere optie is dan rijden op fossiele brandstof zoals benzine, kan ook energie niet- of wel duurzaam vergaard worden. Als je elektrisch rijdt, kies dan het liefst voor duurzame energiebronnen om bij te dragen aan een betere wereld. Een goed voorbeeld van een duurzame energiebron is een transformatorstation. Hierbij wordt energie verzameld in een soort ‘hokje’ om vervolgens verdeeld te kunnen worden over een bepaalde buurt of wijk. Wanneer je een elektrische auto koopt, zou je een transformatorstation kunnen installeren bij je huis, om zo altijd duurzame energie te kunnen gebruiken voor de accu van de auto.

black vehicle

Actieradius

Misschien heb je nog nooit (of niet vaak) van het woord actieradius gehoord, maar wanneer je elektrisch gat rijden, zal hij hier niet omheen kunnen. Met actieradius wordt het aantal kilometers bedoeld wat je nog kan rijden met de huidige accu. Een volledig opgeladen accu heeft een actieradius van een x aantal kilometers, afhankelijk van het model en de rootte van de auto.

Zuinig rijden

Iedere chauffeur van een elektrische auto zal wel eens meemaken dat de auto van zijn bolide sneller leeg gaat dan hij of zij had ingeschat, en dus moet anticiperen op een situatie waarbij je zuiniger moet rijden om de batterij te sparen. Als je in een elektrische wagen snel optrekt en veel remt, zal de accu bijvoorbeeld sneller leeg gaan dan wanneer je rustiger rijdt. Ook de hoogte van de snelheid speelt ene rol, een lage snelheid verbruikt minder van de accu dan een snelheid zoals 120 kilometer per uur.