Het bouwen van een nieuwbouwwoning: stappen en verwachtingen


Het laten bouwen van een nieuwbouwwoning is voor veel mensen een spannend avontuur. Het biedt de kans om een huis te creëren, dat helemaal naar eigen wens is ontworpen en gebouwd. Anno 2023 worden er nog nieuwbouwprojecten opgezet.

Maar, het proces van het bouwen van een nieuwbouwwoning kan stressvol en tijdrovend zijn. In deze blog zullen we kijken naar de verschillende stappen die bij het bouwen van een nieuwbouwwoning komen kijken.

Proces

Het proces van het laten bouwen van een nieuwbouwwoning begint voor de meesten bij het zoeken naar een project. Vaak bestaat de nieuwe ‘wijk’ die wordt gecreëerd uit verschillende soorten woningen. Dit kan wat lastiger zijn als je op zoek bent naar een specifieke locatie. In dat geval kan een makelaar je helpen bij het vinden van een geschikt stuk grond, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar beschikbare kavels.

Stappenplan

Goed, je hebt het voor elkaar gekregen en wordt de eigenaar van een nieuwbouwhuis. Vanaf nu zal je te maken krijgen met verschillende personen, zoals de aannemer, bouwlui en een specialist in afbouw. Hieronder hebben we op een rijtje gezet, welke stappen je kan verwachten bij de bouw.

 1. Voorbereidingswerk
  Het gebied waar de woningen zullen worden geplaatst, wordt voorbereid. De grond wordt gelijk gemaakt en de stukken grond zijn uitgetekend. Het eerste dat je zal zien, is dat de fundering wordt gestort.
 2. Ruwbouw
  In dit deel van het proces, zal je zien dat er aan het geraamte van het huis wordt gewerkt. Zo krijg je al een idee van hoe groot het in werkelijkheid is. Muren worden gezet en de fundering wordt nog verder afgemaakt. Je zal zien dat de bouwvakkers bezig gaan met metselwerk.
 3. Opvullen
  Een geraamte is nog niet iets te ‘leeg’. Een dak boven je hoofd is toch wel een fijn idee. Vanaf nu zal er dus aan dat dak worden gewerkt. Eveneens zal je zien dat kozijnen worden geplaatst, waarin ramen en deuren worden gezet.
 4. Afwerken
  De afwerking zal afhankelijk zijn van welke keuze je hebt gemaakt met betrekking tot de ‘volledigheid’ van het huis. Een bewoonbaar huis zal je aantreffen met bijvoorbeeld binnendeuren.
 5. Techniek
  Tijdens de bouw zijn ze al met het voorbereidingswerk bezig. Zo zullen er leidingen zijn aangelegd buitenshuis. Bij een nieuwbouwhuis wordt ook van binnen de elektra en watervoorzieningen op orde gebracht.

Deze stappen geven maar een breed beeld van alles dat er gebeurt. Het is in ieder geval belangrijk om regelmatig contact te houden met de aannemer en de voortgang van de bouw te volgen. Als je tijdens de bouw vragen of problemen hebt, is het belangrijk om deze meteen aan te pakken. Zo kun je ervoor zorgen dat het bouwproces soepel verloopt en dat het resultaat aan je verwachtingen voldoet.

Afwerken

Als de bouw klaar is, is het tijd om het huis af te maken, in te richten en te verhuizen. Denk aan verven van muren, leggen van vloeren, schoonmaken en een volledige trapafwerking nieuwbouw, zodat je overal veilig doorheen kan gaan. Na de afwerking rest nog één taak: genieten van je mooie nieuwbouwwoning!