Een keertje wat anders eten? Probeer deze recepten eens!


We ervaren deze situatie allemaal wel eens: je wilt iets lekkers en origineels op tafel zetten maar je weet niet wat. De standaard pastagerechten of aardappel-vlees-groente maaltijd kennen we inmiddels wel. Wil je iets origineels op tafel zetten waarvan je zeker weet dat al je tafelgasten zullen genieten? Probeer eens een lekker Surinaams gerecht uit! De bekende basisgerechten van Surinaamse recepten zoals nasi en bami eet je vast wel eens. De Surinaamse keuken heeft echter zo veel meer te bieden. Je kunt heerlijk experimenteren met deze veelzijdige en smaakvolle keuken. Het fijne aan deze gerechten is dat ze echt voor iedereen geschikt zijn. Kinderen zijn vaak groot fan van de Surinaamse keuken doordat er gebruik wordt gemaakt van de heerlijkste sausjes en kruiden die vaak niet te pittig voor ze zijn. Eet je vegetarisch of moet je wel eens zonder vlees koken voor je gezinsleden? Ook dan is Surinaams eten bij uitstek geschikt. Surinamers gebruiken vaak kip in hun gerechten, maar door alle heerlijke kruiden en groenten kun je dit gemakkelijk weglaten. Of vervang het vlees door noten, peulvruchten of vleesvervangers. Je kunt echt blijven experimenten. Ontdek nieuwe smaken, gerechten en zelfs nieuwe groenten. De Surinaamse keuken zal je verrassen!

Ga eens voor een minder bekend gerecht

Surinaams eten is zoveel meer dan nasi en bami. In Suriname vind je namelijk culinaire invloeden van over de hele wereld door de multiculturele bevolking. In de gevarieerde keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen waardoor een smaakvolle maaltijd gegarandeerd is. Een heerlijke Surinaamse soep is bijvoorbeeld de saoto soep. Deze oorspronkelijk Indonesische soep is een geliefd onderdeel van de Surinaamse keuken geworden. De goedgevulde soep zit boordevol heerlijke en gezonde ingrediënten zoals kip, ei, rijst en allerlei groenten. Zorg dat je genoeg maakt, want je zult ongetwijfeld nog een kommetje willen! Een ander heerlijk gerecht is moksi alesi. Dit is vooral een fijn gerecht omdat iedereen er zijn eigen twist aan kan geven. Het is een rijstpot die zijn oorsprong vindt in de Creoolse keuken. In Suriname doet men er graag bakkeljauw in, maar dit kun je vervangen door bijvoorbeeld zoutvlees of kip. Of ga eens voor de vegetarische variant met kapucijners, zwarte ogen bonen en tomaten. Een heerlijke maaltijd wordt dit sowieso!

Gerechten voor als je wat minder tijd hebt

Voor sommige Surinaamse gerechten moet je wel even in de keuken staan. Ook zul je soms langs de toko moeten omdat je in de supermarkten simpelweg niet alle exotische ingrediënten kunt vinden die je nodig hebt in de gerechten. Dat kan natuurlijk best tijdrovend zijn. Maar ook als je wat minder tijd om handen hebt zijn er genoeg recepten uit de Surinaamse keuken die je kunt maken. Zo zet je bijvoorbeeld in een mum van tijd heerlijke garnalen in masala op tafel. Een ander heel makkelijk en lekker gerecht is een Surinaams broodje kerrie kip. Serveer het met een salade en je hebt een heerlijk complete maaltijd. Rijst is ook zeer populair in de Surinaamse keuken. Voeg kip, groenten en een lekker kerriesausje toe en je bent met 15 minuten klaar om van je eten te genieten. Ook een roti gerecht heb je vaak snel klaar. Het leuke aan roti is dat je ook lekker kunt variëren met smaken en ingrediënten. Het is zeker een goed idee om heerlijke Surinaamse kruiden en sauzen standaard in je keuken te hebben. Zo heb je namelijk altijd genoeg spullen achter de hand voor een heerlijk avondmaal. En wist je bijvoorbeeld dat je voor Surinaamse bami vaak spaghetti gebruikt in plaats van noedels? Een pak spaghetti heeft bijna iedereen wel in huis. Dus ook al heb je even geen tijd om uitgebreid boodschappen te doen, een heerlijk Surinaams gerecht zet je gemakkelijk op tafel!