Dit moet je weten over het dragen van lenzen


Heb je de stap genomen en ga je beginnen met het dragen van lenen? Waarschijnlijk voelt dit als een spannende stap; het kan best een vreemd idee zijn om de lenzen op je ogen aan te brengen. Onthoud dan dat heel veel mensen ze dragen en dat het juist een erg handige oplossing is voor jouw slechte ogen. In deze blog lees je alvast een aantal feitjes en tips over het dragen van lenzen zodat jij er straks helemaal klaar voor bent!

Welk type lens kies je?

Er zijn harde of zachte lenzen en je kunt kiezen of je dag-, week- of maandlenzen wil. Harde lenzen worden op maat gemaakt voor jouw oog. Daarbij komt dat ze erg stevig zijn en daardoor lang meegaan. Je zult echter wel langer aan harde lenzen moeten wennen omdat ze minder comfortabel zitten. Zachte lenzen vormen zich naar je oog en zullen prettiger aanvoelen. Ze zijn vaak verkrijgbaar als daglenzen, waardoor je iedere dag schone en frisse lenzen kunt dragen. De keuze hangt vaak van je persoonlijke voorkeur af, maar kan ook door een opticien of oogarts worden voorgeschreven.

Laat je ogen wennen

Het is belangrijk om het dragen van lenzen op te bouwen. Net zoals je ogen aan een bril moeten wennen, is dit bij lenzen ook het geval. Heb je ze aangeschaft? Doe ze dan steeds een korte tijd in en breidt dit uit naar langere periodes. Zo kun je er ook achter komen welk type lens er het beste bij jou past. Doe ze dus niet meteen de hele dag in als je naar je werk gaat, maar probeer ze eens ’s avonds uit wanneer je thuis bent of als je een boek gaat lezen voor het slapengaan.

De lenzen indoen

Ook het proces van de lenzen aanbrengen op je oog zal een kwestie van oefenen zijn. Voordat je begint plaats je de lens op de wijsvinger van je (indien je rechts bent) rechterhand. Het fijnste is dan om de wijs- of middelvinger van je andere hand te gebruiken om je ooglid aan de bovenkant vast te houden. Vervolgens trek je met de middelvinger van je rechterhand het onderste ooglid naar beneden. Tenslotte kun je de lens aanbrengen op je oog.

Houd de lenzen schoon

Om het dragen van de lenzen zo comfortabel mogelijk te houden is het goed om je lenzen schoon en vochtig te houden. Wil je de lenzen schoonmaken of afspoelen? Gebruik dan altijd lenzenvloeistof. Het is een fabeltje dat dit met water of speeksel kan. Draag je lenzen? Doe dan altijd eerst je lenzen in en breng daarna pas de make-up aan. Op die manier is de kans kleiner dat er stukjes make-up in je lenzen terechtkomen.

Heb je last van vermoeide, droge of geïrriteerde ogen en heb je het idee dat je zicht achteruit gaat? Breng dan een bezoekje aan de opticien om erachter te komen of het tijd is voor een bril of lenzen!