Diagnosticeer zelf jouw auto


De auto's van tegenwoordig zitten vol technologie. Wanneer een sensor een probleem met deze technologie detecteert, geeft de computer van jouw auto een code en gaat het controlelampje meestal branden.
Dit lampje betekent dat er ergens in het systeem een probleem is. Maar zonder de codes van de boordcomputer te lezen, weet je niet waar de problemen zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij een nieuwe ontluchtingsklep voor de verdampingsbus nodig hebt. Maar het is ook mogelijk dat jouw auto niet meer goed werkt of andere problemen heeft.
Met zoveel mogelijkheden heb je diagnostiek nodig om het probleem te lokaliseren. Je kunt jouw auto voor een diagnose naar de monteur brengen, maar dat wordt waarschijnlijk duur.

Codescanners als hulp

Een draagbare obd reader kan eenvoudig op jouw voertuig worden aangesloten en het leest de codes die verschijnen. Deze kennis is uiterst waardevol als het gaat om het repareren van jouw voertuig. Deze scanners zijn ook betaalbaar. Ze variëren in prijs van minder dan € 30 voor een basisversie tot enkele honderden voor een prijs die je meer informatie over codes geeft.
Ongeacht het model waarin jij investeert, hier zijn vijf goede redenen om een codescanner te bezitten:

Bespaar geld

Diagnostiek kost geld. Als je jouw voertuig elke keer dat jouw controlelampje gaat branden naar de monteur moet brengen, dan kost dat geld.
Als je een codescanner bezit, kun je eenvoudig jouw eigen diagnose uitvoeren. Zoek gewoon de OBD II-connector. Het zit meestal onder het dashboard aan de bestuurderskant. Zodra je de connector hebt gevonden, sluit je deze aan en volg je de aanwijzingen in de handleiding van jouw scanner. Om te zien welke codes het licht op jouw voertuig hebben geactiveerd.

Controleer op problemen

Soms waarschuwt jouw controlelampje je voor een ernstig probleem. Je weet wel, een probleem waar je zonder reparatie niet meer mee zou moeten rijden.
Andere keren betekent jouw licht dat een sensor uit is. Hoewel je die moet laten repareren, is het misschien niet iets dat jouw onmiddellijke aandacht nodig heeft. Als je jouw eigen codes kunt lezen, kun je de ernst van het probleem bepalen.

Compatibel met voertuigen

Codescanners zijn compatibel met veel voertuigen. Compatibiliteit betekent ook dat je niet elke keer een nieuwe scanner hoeft te kopen als je een nieuwe auto aanschaft.

Draagbaarheid

Omdat ze vrij klein zijn, kunnen eigenaren gemakkelijk codelezers meenemen voor de rit. Als jouw motorcontrolelampje gaat branden, hoef je je geen zorgen te maken over het opsporen van een reparatiewerkplaats om jouw diagnose te stellen.

Vergroot de kans op een doe-het-zelf-oplossing

Door de oorzaak van de storing van jouw voertuig te achterhalen, is de kans groter dat je deze zelf kunt repareren. Sommige codescanners bieden meer informatie dan andere. Echter de informatie van verschillende systemen is gestandaardiseerd voor alle voertuigen. Met een OBDLink weet je wat het probleem is.