De top 5 meest bewonderenswaardige architecten van onze tijd


De wereld van de architectuur is gevuld met talloze talentvolle en beroemde architecten die indrukwekkende gebouwen hebben ontworpen en gerealiseerd. Hieronder bespreken we de vijf meest beroemde architecten van de moderne tijd.

1. Frank Gehry

Frank Gehry is misschien wel de meest beroemde architect van onze tijd. Hij is het brein achter vele indrukwekkende gebouwen, waaronder het Guggenheim Museum in Bilbao en het Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. Zijn ontwerpen zijn uniek en onderscheiden zich door hun gebruik van golvende lijnen en zijn experimentele aanpak.

2. Zaha Hadid

Zaha Hadid was een Irakese architecte die bekend stond om haar futuristische en avant-garde ontwerpen. Ze was de eerste vrouw die de Pritzker Prize, de meest prestigieuze prijs in de architectuur, won. Hadid was bekend om haar gebruik van curven en organische vormen in haar ontwerpen, zoals het MAXXI-museum in Rome en het Guangzhou Opera House in China.

3. Rem Koolhaas

Rem Koolhaas is een Nederlandse architect die bekend staat om zijn iconische ontwerpen en zijn controversiële opvattingen over de moderne stad. Hij is de oprichter van het Office for Metropolitan Architecture en heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de Pritzker Prize. Koolhaas is verantwoordelijk voor indrukwekkende gebouwen zoals het Seattle Central Library en het Casa da Música in Porto.

4. Norman Foster

Sir Norman Foster is een Britse architect die bekend staat om zijn futuristische en innovatieve ontwerpen. Hij is de oprichter van Foster + Partners en heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de Pritzker Prize en de Royal Gold Medal. Foster is verantwoordelijk voor indrukwekkende gebouwen zoals de Hearst Tower in New York en de Millau Viaduct in Frankrijk.

5. Santiago Calatrava

Santiago Calatrava is een Spaanse architect die bekend staat om zijn sculpturale en organische ontwerpen. Hij is verantwoordelijk voor vele indrukwekkende gebouwen, waaronder het Stadelhofen Station in Zürich en het World Trade Center Transportation Hub in New York. Calatrava is ook bekend om zijn bruggen en viaducten, die worden beschouwd als kunstwerken op zich.

Salaris van een architect

Het salaris van een architect varieert sterk afhankelijk van de locatie, ervaring en specialisatie. In Nederland verdient het salaris van een startende architect gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500 per maand, terwijl een ervaren architect gemiddeld tussen de €4.500 en €7.500 per maand verdient. Het salaris van een architect kan ook sterk variëren afhankelijk van de grootte en het soort bedrijf waarvoor ze werken. Bij grote, bekende architectenbureaus kan het salaris nog hoger liggen, terwijl het bij kleinere bedrijven of als zelfstandig ondernemer lager kan zijn.

Deze vijf beroemde architecten slechts een kleine selectie uit de talloze talentvolle en bekwame architecten die de wereld rijk is. Of je nu houdt van futuristische ontwerpen, organische vormen of sculpturale bouwwerken, er is altijd wel een architect die bij je smaak past. Het beroep van architect is ook financieel aantrekkelijk, met een salaris dat kan variëren tussen een comfortabele en zeer goede verdienste.