De onmisbare rol van een notaris in onze maatschappij


Het opstellen van een testament, samenlevingscontract en overdracht van een eigendom zijn slechts enkele voorbeelden uit het takenpakket van de notaris. Iedereen weet eigenlijk wel dat het ambt van notaris essentieel is. Helaas maakt lang niet iedereen optimaal gebruik van de aangeboden diensten. Dankzij een notaris geniet je van juridische zekerheid en dat geeft je meer rust. Je weet dat je alles goed geregeld hebt en gaat met minder zorgen door het leven. 

Je komt automatisch bij de notaris terecht wanneer je een huis koopt

Zoals gezegd vervult een notaris een cruciale functie. Een voorbeeld daarvan is het rechtsgeldig maken van de aankoop van een woning. Voor de overdracht is de goedkeuring en de handtekening van een notaris noodzakelijk. Zonder notaris is het eenvoudigweg niet mogelijk om een huis te kopen. 

Zorg dat je testament op orde is

Je testament is een belangrijk document. Helaas hechten veel mensen hier weinig waarde aan. Het grootste gedeelte van de Nederlanders heeft zelfs geen testament. Voor de erfenis worden hierdoor de standaard procedures opgevolgd. In veel gevallen is dat geen probleem. Maar je hoort ook regelmatig dat het tot ruzies leidt onder nabestaanden. Om dat te voorkomen is het helemaal geen gek idee om langs een notaris te gaan en jouw testament op te stellen. Door deze eens in de paar jaar te controleren weet je zeker dat alles actueel en correct is. Hierdoor lopen de erfgenamen die jij op het oog hebt niet onbedoeld hun deel mis. 

Een levenspartner zonder dat je getrouwd bent

Trouwen is niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal decennia geleden. Jonge koppels kiezen er lang niet altijd voor op in het huwelijksbootje te stappen. Terwijl ze wel van plan zijn om hun leven samen door te brengen. Dat is iedereens eigen, vrije keuze. Maar het is wel belangrijk om te controleren of jullie elkaars erfgenaam zijn. Er zijn alternatieven voor het huwelijk die inmiddels behoorlijk populair zijn. Dat zijn het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap. Beide zijn mooie opties om het gebrek aan een huwelijksovereenkomst op te vangen. Alleen een notaris is bevoegd om een dergelijke contract samen met jullie op te stellen en goed te keuren. 

Meer rust in de wetenschap dat alles goed geregeld is

Een bezoek aan de notaris is absoluut de moeite waard. Het kost in feite weinig tijd en je krijgt er een hoop voor terug. De financiële zekerheid geeft je veel rust. Je hebt minder zorgen aan je hoofd en gaat gelukkiger door het leven. Vooral wanneer je een uitstekende notaris voor een lage prijs in de arm neemt. Kies de notaris die bij jou past.