De meest voorkomende Soa’s van dit moment


Het is natuurlijk niet fijn als je een Soa, ook wel een Seksueel Overdraagbare Aandoening, hebt gekregen van iemand. Echter, het is van cruciaal belang om hier wel op de hoogte van te zijn. Weet je namelijk niet dat je iets hebt dan is de kans aanwezig dat je anderen besmet, al helemaal als je nog wel eens met een vreemde het bed in duikt. Omdat we zien dag lang niet iedereen weet wat voor soort Soa’s er eigenlijk zijn hebben we het wat makkelijker voor je gemaakt. In dit artikel vind je namelijk een selectie met de Soa’s die op dit moment het meeste voorkomen!

Herpes – meest voorkomend en niet opvallend

HPV, ook wel herpes genoemd, is de meest voorkomende Soa van dit moment. De schattingen lopen sterk uiteen, maar de kans is groot dat een op de drie mensen hier ooit last van krijgt. Deze infectie geeft over het algemeen geen symptomen, hoewel sommige mensen wratten kunnen krijgen op de genitaliën of rond hun mond. Bepaalde soorten herpes kunnen leiden tot kanker, zoals baarmoederhalskanker of mondkanker. Er bestaat vooralsnog behandeling voor herpes. De infectie verdwijnt vaak vanzelf en je hebt er over het algemeen niet al te veel last van.

Chlamydia – makkelijk te herkennen

De volgende Soa die erg vaak voorkomt, met name onder jongeren, is natuurlijk Chlamydia. Dit is een bacteriële infectie die vaak kan worden genezen met een antibioticakuur. Chlamydia kan zeer ernstige gezondheidscomplicaties voor vrouwen veroorzaken als het niet behandelt wordt. Dit komt met name doordat de infectie zich kan verspreiden naar de baarmoeder en de eileiders. Doordat je bij chlamydia vaak last krijgt van vervelende symptomen is deze Soa vrij eenvoudig om te ontdekken. Dit maakt het vervolgens makkelijk om via de huisarts een kuurtje te krijgen ter behandeling.

Gonorroe – sterk in opkomst

Hoewel deze Soa vroeger niet zoveel voorkwam als nu is het een feit dat Gonorroe steeds vaker voorkomt, met name jongeren die onveilig seks hebben krijgen er last van. Gelukkig is ook deze Soa te behandelen met een kuurtje antibiotica. Net als chlamydia kan onbehandelde gonorroe bij vrouwen leiden tot bekkenontstekingsziekten, wees er dus echt op tijd bij om naar de huisarts te gaan als je denkt dat je het hebt. Zo zorgt het niet alleen voor vervelende klachten maar het kan iemands risico op HIV ook nog eens verhogen.

Door het bovenstaande heb je enig inzicht in de soort Soa’s die op dit moment veel voorkomen. Nu is dit natuurlijk een kleine selectie, niet iedere Soa staat in dit lijstje! Dit is dan ook gelijk de reden dat je er verstandig aan doet om contact op te nemen met de huisarts als je het vermoeden hebt dat je een Soa hebt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je ziet dat je blaasjes of uitslag krijgt op je penis of vagina. De huisarts is vervolgens in staat om je te testen of iets voor te schrijven. Je kunt natuurlijk ook een Soa thuistest doen, net zo betrouwbaar en een stuk makkelijker!