Creëer een interieur met karakter met retro design


Houd je van spannende kleurcombinaties en nostalgie? Geef je interieur dan een retro-uitstraling! Dit type design is gebaseerd op de jaren zestig en zeventig en heeft ook futuristische kenmerken. Het toekomstbeeld was in de sixties en seventies van de vorige eeuw heel optimistisch. De kleuren van de retrostijl zijn dan ook levendig en je ziet veel dynamische, geometrische patronen terugkomen. Zowel rustige interieurs als speelse interieurs met pit horen bij retro design. We geven je wat simpele tips om je woonkamer of slaapkamer om te toveren tot een sfeervol geheel met een retrolook.

Levendige kleuren die passen bij een retro design

Als je plaatjes van retro-interieurs bekijkt, dan spatten de warme kleuren ervan af. Oranje, rood, geel en bruin zijn prachtige tinten, maar ook groen, zachtroze of blauw kunnen het uitgangspunt vormen. Het zijn vaak de subtiele combinaties van kleuren die zorgen voor een uitnodigende sfeer. Breng een opvallende kleur aan op de muur of ga voor een behang met een patroon. Het is ook een goed idee om een bank in een felle kleur te laten contrasteren met een neutrale muur. Zo creëer je het interieur dat helemaal bij je smaak past en waarin je je prettig voelt.

Zachte stoffen en geometrische prints

Andere aspecten van retro design zijn aaibare stoffen en opvallende prints. Ribstoffen, stofjes met een velvetlook en leer voelen heerlijk zacht en natuurlijk aan. Mooie plaids en kleurige kussens passen dan ook perfect bij deze stijl. Ga bijvoorbeeld voor een sierkussen met een geometrische print, zoals cirkels, driehoeken of andere wiskundige patronen. Ook een vloerkleed met een patroontje staat erg mooi. Het effect van een geometrisch design is dat je interieur er dynamisch uitziet en een artistieke sfeer krijgt. Wil je de rust bewaren, kies dan accessoires en kussenhoezen met dezelfde kleuren als je interieur. Is het je bedoeling om met je kussens of kleed een echte eyecatcher hebben, dan is een contrastkleur juist leuk.

Spannende futuristische meubels

Enerzijds schep je met een retro-interieur vaak een natuurlijke sfeer en warme uitstraling, aan de andere kant kan je ook spannende elementen toevoegen. Gebruik hiervoor retro futuristische meubels. Dit soort items wekken de indruk zo uit een sciencefictionfilm te komen. De vormgeving is vaak rond of ovaal en de meubels en accessoires hebben vaak glanzende of metallic kleuren. Je hele kamer inrichten met dit soort meubels is misschien wat te veel van het goede, maar een retro futuristische spiegel of eetkamerset als blikvanger is natuurlijk erg leuk. Zo ziet je interieur er fantasievol en uniek uit.

Snelle metamorfose tot een retrostijl

Meer retro aan je interieur toevoegen hoeft niet moeilijk te zijn. Kleine veranderingen kunnen al voor een groot verschil zorgen. Zo kan je met een ingelijste retroposter, een opvallend bijzettafeltje en kussens met retropatronen al voor een verrassend effect zorgen. Wil je echt je hele interieur veranderen, dan is het aanschaffen van nieuwe meubels of een nieuwe kleur op je muur een goed idee. Voor welke aanpak je ook kiest, een interieur met retro design is heel geschikt als je houdt van een unieke sfeer vol karakter waarin iedereen zich thuis voelt!