Tocht verminderen in huis: dat doe je zo!"/>

Tocht verminderen in huis: dat doe je zo!


De afgelopen winter was voor veel huizenbezitters geen pretje. Zeker niet voor zij die een oudere woning bezitten. Deze woningen zijn vaak zeer slecht geïsoleerd. Hierdoor ontstaat er een tochtig en koud huis. En met de huidige energieprijzen was het ook vrijwel onmogelijk om het huis een beetje op temperatuur te houden. Wat er wel werd gestookt, ging vervolgens bijna direct weer naar buiten. Zonde!

Gelukkig zijn er heel veel verschillende manieren waarop tocht en kou in huis voorkomen kan worden. Bestreden kan worden. In dit artikel lees je hoe je kunt bepalen waar de tocht vandaan komt én wat je hier aan kunt doen.

Waar komt de tocht vandaan?

Om het probleem te kunnen oplossen, is het eerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Waar komt de tocht precies vandaan? Dit is eenvoudig te onderzoeken door je hand iets nat te maken en op verschillende plekken te houden. Je voelt de tochtvlaag nu veel beter. Je kunt ook een kaars aansteken en hiermee voorzichtig langs verschillende plekken in huis loopt. Je zult aan het vlammetje zien waar de luchtstroom vandaan komt.

Meestal komt de tocht van ramen, deuren, muren en naden en kieren vandaan. Dit zijn dus de eerste plekken om te onderzoeken.

Ramen en kozijnen vervangen

Een van de grootste boosdoeners van een tochtig en koud huis zijn toch wel de raampartijen. Hier ontsnapt heel veel warmte uit. Zeker in oudere woningen, waar veelal nog enkele beglazing wordt gebruikt. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door voor HR++ of HR+++ glas te kiezen. Dit glas is speciaal bedoeld om extra te isoleren en zo het huis aangenamer van temperatuur te houden. Er ontsnapt minder warmte naar buiten en er komt ook minder tocht binnen van buiten.

Is het om welke reden dan ook niet mogelijk om dubbele beglazing te plaatsen? Dan kunnen voorzetramen de oplossing bieden. Deze ramen zijn speciaal bedoeld voor bijvoorbeeld monumentale gebouwen. Hierbij wil je natuurlijk het karakter van het gebouw behouden, maar is extra isolatie zeker wel op zijn plaats.

Vervang je de beglazing? Dan is het veelal ook nodig om direct voor nieuwe kozijnen te kiezen. Kies bij voorkeur voor kunststof kozijnen voor minder onderhoud en extra isolatie.

Plaats tochtstrips

Grootschalige verbouwingen leveren verreweg het grootste resultaat op. Maar het is tegelijkertijd ook een flinke investering. Onderzoek alleen maar eens hoeveel het kost om alle ruiten in huis te vervangen voor dubbelglas. Uiteraard verdien je deze investering uiteindelijk vanzelf terug, maar dit duurt wel even. Als je nog niet voldoende hebt gespaard en toch al van meer wooncomfort wilt genieten, zijn er gelukkig ook andere manieren om de tocht te bestrijden. Goedkopere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips.

Deze strips plaats je op de plekken waar de luchtstroom vandaan komt. Je zult als het goed is direct verschil merken. Natuurlijk is dit geen blijvende oplossing, maar het is wel een goede manier om de tijd te overbruggen totdat het wel mogelijk is om echt alles te vervangen.